Klijenti će znati koliki je ukupan trošak kredita

Bez autora
Sep 06 2011

Najčešće pitanje građana koji su imali posla s bankama bilo je - koliko bi u stvari, kad se sve sabere, trebalo mesečno da plaćam za kredit? To će uskoro biti jasno, jer 5. decembra stupa na snagu odluka Narodne banke Srbije o novom načinu obračuna efektivne kamatne stope (EKS), koji će omogućiti da klijentu budu poznati svi troškovi. To znači da će EKS kod nekih kredita na papiru biti viša, ali u praksi se iznosi mesečnih rata neće menjati. Novi način obračuna najplastičnije znači - zaduživanje nije skuplje, ali je transparentnije. Obračun će bolje prikazati ukupne troškove, što će korisnicima omogućiti da sagledaju realnu cenu zaduženja. Reč je samo o načinu iskazivanja ukupnih troškova, koji se naplaćuju prilikom obrade, odnosno odobravanja kredita. Za korisnike neće biti novih troškova. Kod kredita kod kojih se polaže depozit, EKS će prikazivati i kamatu koju bi banka trebalo da plaća na ta sredstva koja su joj ostavljena, a koja u proseku iznose trećinu kredita. Banke koje plaćaju veću kamatu na depozit moći će da prikažu i nešto nižu EKS. Odluka Narodne banke Srbije o novom obračunu samo je korak dalje u primeni Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga.

Klijenti će znati koliki je ukupan trošak kreditaNajčešće pitanje građana koji su imali posla s bankama bilo je - koliko bi u stvari, kad se sve sabere, trebalo mesečno da plaćam za kredit?

To će uskoro biti jasno, jer 5. decembra stupa na snagu odluka Narodne banke Srbije o novom načinu obračuna efektivne kamatne stope (EKS), koji će omogućiti da klijentu budu poznati svi troškovi. To znači da će EKS kod nekih kredita na papiru biti viša, ali u praksi se iznosi mesečnih rata neće menjati.

Novi način obračuna najplastičnije znači - zaduživanje nije skuplje, ali je transparentnije. Obračun će bolje prikazati ukupne troškove, što će korisnicima omogućiti da sagledaju realnu cenu zaduženja, saopštila je Narodna banka.

- Reč je samo o načinu iskazivanja ukupnih troškova, koji se naplaćuju prilikom obrade, odnosno odobravanja kredita. Za korisnike neće biti novih troškova - potvrdio je Goran Milićević, direktor za marketing Komercijalne banke.
 
Kod kredita kod kojih se polaže depozit, EKS će prikazivati i kamatu koju bi banka trebalo da plaća na ta sredstva koja su joj ostavljena, a koja u proseku iznose trećinu kredita. Banke koje plaćaju veću kamatu na depozit moći će da prikažu i nešto nižu EKS.

Odluka Narodne banke Srbije o novom obračunu samo je korak dalje u primeni Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga, kažu u Banci Intezi.
 
- Građani će imati kompletniju sliku o ukupnom zaduženju - navode u ovoj banci.

Nov način obračuna EKS propisan je radi usklađivanja sa Zakonom o zaštiti korisnika finansijskih usluga i direktivom EU koja nalaže da EKS uključuje sve troškove koje korisnik snosi.
 
Banke koje revnosno ističu efektivnu kamatu kivne su na konkurenciju koja se „služi trikovima“ i EKS pišu sitnim slovima u uglu reklame. To je, u neku ruku, zaobilaženje Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga. Član 15 obavezuje ih da pri oglašavanju iznos EKS navedu tako da je uočljiviji od ostalih elemenata, što u pojedinim reklamama koje ovih dana mogu da se vide u novinama ili na televiziji nije slučaj.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik