Koje su prednosti domaćih testova na koronavirus?

Bez autora
Jul 09 2020

Odmah po dobijanju dozvole za promet od Agencije za lekove i medicinska sredstva niška firma "Neomedika" započela je proizvodnju testova na koronavirus i za domaće tržište.

Test nosi ime Naisa, najsavremeniji je do sada i od velikog značaja pogotovo za lečenje teških slučajeva kovid infekcije.

Prednost jedinog domaćeg testa na koronavirus kažu višestruka je. Precizniji je 100 do čak 500 puta i, za razliku od ostalih, pokazuje tačan nivo antitela u krvi - ključno za lečenje krvnom plazmom.

To je jako bitno zbog donora plazme, za lečenje teško obolelih pacijenata, što znači mi ćemo birati pacijenta sa najvećim brojem antitelai najuspešnnije ćemo da lečimo one najviše obolele", kaže Saša Tričković, direktor "Neomedike".

Na razvoju Naisa sistema radi se više od četiri godine, test na koronu razvija se od marta.

"Za razliku od drugih virusnih infekcija antitela nakon preležane infekcije kovid 19 traju svega nekoliko meseci, mesec do dva, što znači da je osoba nakon preležane infekcije mnogo manje zaštićena imunski nego što bismo to očekivali", kaže  Milica Todorović Rašić, iz Kontrole kvaliteta "Neomedike".

Naisa testiranje na koronu radi se po unapređenoj eliza metodi, a rezultat se dobija za svega dva sata.

"Sve je automatizovano, sve što je potrebno odradi aparat za vas, tako da je jako komforan za upottebu u laboratoriji jer prosto izuzima se mogućnost ljudske greške", kaže Milena Milojević, rukovodila proizvodnje.

Ukupan dnevni kapacitet trenutno u jednoj smeni je 1.500 testova.

U slučaju potrebe proizvodni kapaciteti mogu da se utrostruče, a Naisa testovi uskoro će se naći i na stranom tržištu.

"Mi smo započeli spremanje i proizvodnju testova za prilično veći broj stranih zemalja. Što se Evrope tiče okolina poput Rumunije, Grčke, Švajcarske trenutno čeka naše testove. Očekujemo već krajem meseca da će biti isporučeni", kaže direktor Saša Tričković.

Distribuciju Naisa sistema kao i cenu po kojoj će moći da se nabavi u našoj zemlji odrediće Republički zavod za zdravstveno osiguranje.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik