Koliko litijuma imamo? Amerikanci objavili nove rezultate o srpskom "zlatu"

Bez autora
Feb 21 2021

Rezerve litijuma odnedavno su postale jedna od vodećih tema u Srbiji, nakon vesti da naša zemlja ima 10 odsto svetskih rezervi ovog metala.

Tako su lane mediji preneli podatak da istraživanja pokazuju da Srbija ima najveće rezerve litijuma u Evropi. Šta pokazuju noviji rezultati?

Naime, Geološki topografski institut Sjedinjenih Američkih Država krajem prošlog meseca objavio je analizu na tu temu.

 Kako se navodi u studiji, zbog kontinuiranog istraživanja, identifikovani resursi litijuma su se znatno povećali širom sveta i ukupno iznose oko 86 miliona tona - od toga, resursi litijuma u Sjedinjenim Državama iznose 7,9 miliona tona.

Istraživanje ovog instituta pokazalo je da su ostali rekorderi po količini litijuma poređani na sledeći način:

Bolivija - 21 milion tona;

Argentina - 19,3 miliona tona;

Čile - 9,6 miliona tona;

Australija - 6,4 miliona tona;

Kina - 5,1 milion tona;

Kongo - 3 miliona tona;

Kanada - 2,9 miliona tona;

Nemačka - 2,7 miliona tona;

Meksiko - 1,7 miliona tona;

Češka - 1,3 miliona tona.

Srbija se, prema ovoj listi nalazi odmah ispod Češke, sa 1,2 miliona tona najlakšeg metala.

Nakon nje ređaju se: Peru (880.000 tona), Mali (700.000 tona), Zimbabve (500.000 tona), Brazil (470.000 tona), Španija (300.000 tona), Portugal (270.000 tona), Gana (90.000 tona) i Austrija, Finska, Kazahstan i Namibija sa po 50.000 tona.

Prema navedenom, Srbija bi tako na evropskom tlu zauzela treću poziciju.

Treba napomenuti da se istraživanje fokusiralo na resurse koji nisu isto što i rezerve. Kako su pojasnili američki autori, resursi predstavljaju koncentraciju materijala u prirodnom obliku, u takvom obliku i količini da je ekonomsko izdvajanje robe iz koncentracije trenutno ili potencijalno izvodljivo, dok se rezerve odnose na količine koje mogu da se izvuku u datom trenutku.

Cene na svetskom tržištu


Trenutna tržišna cena litijum karbonata u Kini smanjila se sa približno 7.100 dolara po toni početkom godine na oko 6.200 dolara po toni u novembru. Za velike fiksne ugovore, prosečna godišnja cena američkog litijum karbonata bila je 8.000 dolara po metričkoj toni u 2020. godini, što je pad od 37% u odnosu na onu 2019.

Američki istraživači navode da su se cene litijum hidroksida u Kini smanjile sa približno 7.800 američkih dolara po tonu početkom godine na oko 7.000 američkih dolara po toni u novembru.

Dalje, cene metala litijuma (99,9% litijuma) u Kini su se smanjile sa približno 83.000 dolara po toni početkom godine na oko 71.000 u novembru.

Sigurnost snabdevanja litijumom postala je glavni prioritet tehnoloških kompanija u Sjedinjenim Državama i Aziji. Nastavili su da se uspostavljaju strateški savezi i zajednička ulaganja među tehnološkim kompanijama i istraživačkim kompanijama kako bi se osiguralo pouzdano, raznoliko snabdevanje litijumom za dobavljače baterija i proizvođače vozila, ocenjuje se u istraživanju.

Rio Tinto pronašao čiste rezerve litijuma u Jadru

Podsetimo, krajem prošle godine Rio Tinto Grupa otkrila je rezerve čiste rude i ažurirala podatke o mineralnim resursima svog projekta istraživanja i prerade litijum borata u Jadru u Srbiji.

Jadrovi mineralni resursi sastoje se od 55,2 megatona indiciranih resursa od 1,68 odsto litijum-oksida i 17,9 odsto bor-trioksida, uz dodatnih 84,1 megatona pretpostavljenog resursa sa 1,84 odsto litijum-oksida i 12,6 odsto bor-trioksida, naveo je tada Rio Tinto.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik