Koliko su bezbedni bankomati?

Bez autora
May 05 2014

U državnim institucijama, u ministarstvima, opštinama, sudovima, zatvorima, sporo se menjaju operativni sistemi za novije. Vest da je Majkrosoft ukinuo podršku za operativni sistem Windows XP zamislilo je sve one koji i dalje koriste taj sistem, jer je on sada mnogo ugroženiji i ranjiviji na hakerske napade. Ukoliko se nađe neki uporni haker koji je baš rešio da upadne u sistem, ubuduće će moći da mnogo lakše uđe u kompjutere koji rade na sistemu Windows XP. Svi oni antivirus i drugi sistemi odbrane koji su do sada bili ona prva barijera, uskoro će izgubiti svaku funkciju. Dakle, naši lični podaci, biće mnogo dostupniji ukoliko institucija u kojoj se oni nalaze još uvek koristi Windows XR. U Majkrosoftu slikovito objašnjavaju da ni telefon star 12 godina nije pouzdan u poređenju sa ovim modernim, pa su morali smo da se koncentrišu na podršku novim sistemima koji su u međuvremenu napravljeni.

Koliko su bezbedni bankomati?U državnim institucijama, u ministarstvima, opštinama, sudovima, zatvorima, sporo se menjaju operativni sistemi za novije.

Vest da je Majkrosoft ukinuo podršku za operativni sistem Windows XP zamislilo je sve one koji i dalje koriste taj sistem, jer je on sada mnogo ugroženiji i ranjiviji na hakerske napade. Ukoliko se nađe neki uporni haker koji je baš rešio da upadne u sistem, ubuduće će moći da mnogo lakše uđe u kompjutere koji rade na sistemu Windows XP.

Svi oni antivirus i drugi sistemi odbrane koji su do sada bili ona prva barijera, uskoro će izgubiti svaku funkciju. Dakle, naši lični podaci, biće mnogo dostupniji ukoliko institucija u kojoj se oni nalaze još uvek koristi Windows XR.

U Majkrosoftu slikovito objašnjavaju da ni telefon star 12 godina nije pouzdan u poređenju sa ovim modernim, pa su morali smo da se koncentrišu na podršku novim sistemima koji su u međuvremenu napravljeni.

Kupovina tog sistema košta i za razliku od masovno instaliranog Windows XP malo korisnika u Srbiji ih ima, računajući i državne firme. To otvara prostor za viruse, ali i hakere. Svi programi koji idu uz Windows XP u ugroženi. Recimo, jedan od najpopularnijih softvera za razmenu privatnih poruka - Outlook 2003, kao i baze podataka pohranjene na programima iz te godine biće otvoreni za posetioce poput dragstora.

"Na svaki novi napad hakera ili drugih napadača, koji se nalaze interno ili spolja u firmama, sada više neće biti odgovora Majkrosofta na te napade, za razliku od ostalih operativnih sistema novijih koje oni sada podržavaju", kaže za RTS Nebojša Janković iz KPMG Srbija.

Ti sistemi nisu besplatni. Najmanje ih ima u državnoj upravi. Dakle, svim onim institucijama koje čuvaju osetljive podatke. Bilo bi loše kada ne bismo imali novca za desetine hiljada novih licenci, ipak, one su kupljene prošle godine. U Majkrosoftu kažu da nekoliko meseci čekaju njihovu podelu.

Borko Kovačević iz Majkrosofta kaže da su gotovo svi računari na internetu i gotovo svi računari su međusobno povezani.

"U državnoj upravi posebno ima jako puno poverljivih podataka i informacija od državne bezbednosti koje je neophodno na adekvatan način zaštititi", kaže Kovačević.

U državnoj upravi kažu da imaju nove licence, ali stare računare, koji nemaju dovoljno jake komponente koji bi podržali nove operativne sisteme. Od hakera i virusa se brane posebnom zaštitom, koja ne zavisi od operativnog sistema koji državni kompjuteri koriste.

Milan Dobrijević iz Odeljenja za informaciono društvo u Ministarstvu spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija kaže da nije ni neophodno instalirati odmah na sve računare nove verzije operativnih sistema.

"Moram podvući da podaci o ličnosti, poverljivi ili tajni podaci ne bi ni trebalo biti ugroženi jer po pravilima dobre prakse informacine bezbednosti, oni moraju biti čuvani na serverskim operativnim sistemima gde su dramatično veće bezbednosne mere", rekao je Dobrijević.

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka ličnosti koji bi trebalo da sprečava zloupotrebu podataka o nama podseća da se novi operativni sistemi pojavljuju svakih par godina i da je za državu preskupo da ih prati. Predlaže alternativu.

"To je pitanje izbora, pitanje opcije instaliranja takvih softverskih aplikacija. Vrlo često se u svetu, a manje kod nas govori o aplikacijama koje su jeftinije, koje ne koštaju iz sfere open-sors", kaže Rodoljub Šabić.

Za jednu privrednu grupaciju se može reći da sigurno kod sebe ima dovoljno novca da plaća nove operativne sisteme. To su banke. Iz jedne od najvećih u Srbiji nas uveravaju da nemamo razloga za brigu dok podižemo novac sa bankomata, iako su svi na Windows XP. Ipak, užurbano prelaze na novu platformu.

Banka Inteza saopštava da njeni bankomati, kao i većina ovih uređaja u svetu, trenutno koriste Windows XP operativni sistem, a u planu je migracija na novu na novu platformu.

"Imajući u vidu da bankomati rade u izolovanom mrežnom segmentu i koriste "zaključani" operativni sistem koji dozvoljava izvršavanje isključivo operacija potrebnih za pružanje predviđenih usluga, prestanak podrške Windows XP platformi neće uticati na funkcionalnost ili bezbednost mreže bankomata", navodi se u saopštenju.

Windows XP je jedan od najrasprostranjenijih operativnih sistema u svetu. Istraživanja pokazuju da će uprkos slabijoj zaštiti četvrtina korisnika Windows XP u Evropi zadržati taj sistem.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik