Banke u Srbiji i bukvalno se otimaju za svakog klijenta i u toj borbi ne biraju sredstva da bi pobedile konkurenciju. Na svakom koraku su reklame i primamljivi slogani: "Vaša kućica, vaša slobodica", "Kreditna kartica koja otvara vrata svuda u svetu", "Nepristojno niska kamata", "Moj stan iz snova", "Sve probleme mogu da rešim"... Analitičari naglašavaju da ovakvo ponašanje banaka ne čudi jer je opala kupovna moć građana pa tako i potreba za bilo kojom vrstom bankarske pozajmice. Ekonomista Mlađen Kovačević ističe da banke čine sve što je u njihovoj moći da privuku što više ljudi.
Banke u Srbiji i bukvalno se otimaju za svakog klijenta i u toj borbi ne biraju sredstva da bi pobedile konkurenciju.
Na svakom koraku su reklame i primamljivi slogani: "Vaša kućica, vaša slobodica", "Kreditna kartica koja otvara vrata svuda u svetu", "Nepristojno niska kamata", "Moj stan iz snova", "Sve probleme mogu da rešim"...
Analitičari naglašavaju da ovakvo ponašanje banaka ne čudi jer je opala kupovna moć građana pa tako i potreba za bilo kojom vrstom bankarske pozajmice. Ekonomista Mlađen Kovačević ističe da banke čine sve što je u njihovoj moći da privuku što više ljudi.
- Građani su još od devedesetih godina izgubili poverenje u banke pa one sada pokušavaju da ih privole sebi. Ipak, banke u Srbiji i dalje imaju visoke kamate u odnosu na okruženje. Takođe, naplaćuju sve što mogu kada odobravaju pozajmicu. Zato treba biti oprezan, videti koji su skriveni trošovi i pažljivo pročitati svaki ugovor - savetuje Kovačević.
Pljušte ponude
Koliko je svakoj banci stalo da, ne samo dobije nove klijente već i zadrži stare koji su se pokazali kao redovne platiše, pokazuje primer Velibora Perovića.
Ovaj Beograđanin ima stambeni kredit u evrima u jednoj od vodećih banaka na našem tržištu. Kamata koju plaća od kada je uzeo kredit iznosi 4,7 odsto godišnje. U drugoj banci nude mu refinansiranje tog kredita i to po kamati od 3,1 odsto.
- Sada se u mojoj banci, u kojoj sam i uzeo kredit, premišljaju da mi daju još povoljniju kamatu. Očigledno neće da izgube dobrog klijenta, a neko ko redovno otplaćuje stambeni kredit to sigurno jeste - priča Perović.
Ukidaju se naknade
Takođe, da bi privukle potencijalne korisnike svojih usluga, banke nude kredite bez naknade za obradu, pa čak i bez prenosa zarade. Kada se radi o dozvoljenom minusu po tekućem računu, banke su postale manje rigorozne. Tako su sada produžile rok za korišćenje dozvoljenog minusa na dve godine ili ga odobravaju čim legne prva plata, a pojedine banke podigle su limit na čak dve mesečne zarade.
Kada se radi o kreditnim karticama, one vlasniku donose brojne popuste, prilikom kupovine odeće, obuće, nameštaja, putovanja, knjiga, lekarskih pregleda…