Konkurs za 150 malih i srednjih preduzeća

Bez autora
Mar 17 2011

Za mala i srednja preduzeća u Srbiji krajem ovog meseca biće raspisan konkurs za prijavu dobijanja usluge mentoringa - savetovanja kako da napreduju dalje u svom poslovanju i otklone problem ukoliko ga imaju. Ova usluga je potpuno besplatna, a dobrodošla je sektoru malih i srednjih preduzeća koja se bore sa brojnim teškoćama od kojih su najučestalije likvidnost i prezaduženost firmi. Nakon prijave preduzeća, vrši se selekcija a rezultati, odnosno konačna lista preduzeća se može očekivati u maju ove godine. Mentoring je sveobuhvatan proces podrške preduzetnicima koji se nalaze u presudnom trenutku za dalji razvoj ili za opstanak. Zajedničkim radom, mentor i preduzetnik nastoje da prevaziđu problem i pronađu najpovoljnije rešenje za buduće poslovanje.

Konkurs za 150 malih i srednjih preduzećaZa mala i srednja preduzeća u Srbiji krajem ovog meseca biće raspisan konkurs za prijavu dobijanja usluge mentoringa - savetovanja kako da napreduju dalje u svom poslovanju i otklone problem ukoliko ga imaju.

Kako je najavljeno danas, na konferenciji za novinare Nacionalne agencije za regionalni razvoj i Japanske agencije za međunarodnu saradnju, ova usluga je potpuno besplatna, a dobrodošla je sektoru malih i srednjih preduzeća koja se bore sa brojnim teškoćama od kojih su najučestalije likvidnost i prezaduženost firmi.

Nakon prijave preduzeća, vrši se selekcija a rezultati, odnosno konačna lista preduzeća se može očekivati u maju ove godine.

Mentoring je sveobuhvatan proces podrške preduzetnicima koji se nalaze u presudnom trenutku za dalji razvoj ili za opstanak. Zajedničkim radom, mentor i preduzetnik nastoje da prevaziđu problem i pronađu najpovoljnije rešenje za buduće poslovanje.

Nacionalna agencija za regionalni razvoj u saradnji sa Japanskom agencijom za međunarodnu saradnju (JICA) radi na projektu "Institucionalizacija mentoringa kao usluge u sistemu podrške malim i srednjim preduzećima", i okviru tog programa danas je dodeljeno 32 sertifikata mentorima.

Proces uspostavljanja mentoringa u malim i srednjim preduzećima aktivno je prisutan u Srbiji od 2005. godine pa je tako ovu uslugu u periodu od 2005. do 2006. godine dobilo 130 preduzeća a nakon tog perioda izvršeno je još 700 mentoringa u firmama.

Zamenik stalnog predstavnika JICA Balkan Ken Jamada istakao je da će Japan nastaviti sa podrškom Srbiji, i pored problema koji su zadesili tu zemlji nakon razornog zemljotresa i cunamija.

On se ovom prilikom zahvalio srpskom narodu na podršci ali i celoj međunarodnoj zajednici.

"Japan će uz podršku međunarodne zajednice prevazići ovu situaciji i oporaviti se", poručio je Jamada.

On se osvrnuo i na ovaj projekat koji JICA sprovodi u Srbiji i naglasio da je razvoj privatnog sektora i konkurentnosti MSP bitna ne samo za njihovo pozicioniranje u globalnoj ekonomiji već i za ulazak na tržište EU.

Sektor malih i srednjih preduzeća u Srbiji čini 330.000 preduzeća, on upošljava milion radnika i čini 'kičmu privrede' naše zemlje.

Dodeli sertifikata prisustvovali su direktor Nacionalne agencije za regionalni razvoj Ivica Eždenci i državni sekretar u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja Dragijana Radonjić-Petrović.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik