"Kopaonik", dva meseca posle

Bez autora
Apr 19 2010

Dva meseca od pokretanja proizvodnje u Šumsko-industrijskom kombinatu "Kopaonik" u Kuršumliji, na posao se vratila trećina od 450 radnika. Početkom maja, planira se probna proizvodnja u pogonu šperane, a do kraja oktobra i u najsloženijoj tehnološkoj celini, fabrici lesonita, kada bi na posao trebalo da se vrate svi zaposleni. U pilani koja je pre dva meseca prva počela sa radom dnevno se preradi 60 kubika bukovih trupaca. U dve smene angažovano je 70 radnika, koji su pre dve godine bili bez posla i zarada. Kontinuiran proizvodni proces u fabrikama parketa i masiva počeće po okončanju procesa sušenja na otvorenom i u sušarama gde se nalazi oko 400 kubika bukovih poluproizvoda. Za dva meseca biće u potpunosti obnovljena i kotlarnica. To će biti jedna od najsavremenijih kotlarnica, što je bitno za kvalitetan lesonit.

"Kopaonik", dva meseca posleU kuršumlijskom kombinatu "Kopaonik" na posao se vratila trećina od 450 radnika. Za dva meseca biće u potpunosti obnovljena i kotlarnica.

Dva meseca od pokretanja proizvodnje u Šumsko-industrijskom kombinatu "Kopaonik" u Kuršumliji, na posao se vratila trećina od 450 radnika.

Početkom maja, planira se probna proizvodnja u pogonu šperane, a do kraja oktobra i u najsloženijoj tehnološkoj celini, fabrici lesonita, kada bi na posao trebalo da se vrate svi zaposleni.

U pilani koja je pre dva meseca prva počela sa radom dnevno se preradi 60 kubika bukovih trupaca. U dve smene angažovano je 70 radnika, koji su pre dve godine bili bez posla i zarada.

Kontinuiran proizvodni proces u fabrikama parketa i masiva počeće, kako ističu u rukovodstvu "Kopaonika", po okončanju procesa sušenja na otvorenom i u sušarama gde se nalazi oko 400 kubika bukovih poluproizvoda.

Za dva meseca biće u potpunosti obnovljena i kotlarnica.

Rukovodilac Obnove i rekonstrukcije Milorad Stojković kaže da će to biti jedna od najsavremenijih kotlarnica, što je bitno za kvalitetan lesonit.

Direktor Opštih poslova Miroslav Stevanović rekao je da do sada nije bilo nijednog radnika koji je odbio da se vrati na posao, ali da nedostaju fakultetski obrazovani kadrovi određenih profila kojih u Kuršumliji nema.

"Nedostaju mašinski i elektro inženjera i inženjeri šumarske struke", precizirao je Stevanović.

Za građane Kuršumlije pokretanje proizvodnje u "Kopaoniku" i najava investicija u opremu i mašine pravi je potez države koji u narednom periodu očekuju još veću brigu za nerazvijena područja u Srbiji.

Prema najavama iz Ministarstva ekopnomije, za obnavljane proizvodnje u više pogona "Kopaonika" do kraja godine predviđeno je da se izdvoji više od osam miliona evra.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik