Krediti Pokrajinskog fonda za razvoj poljoprivrede

Bez autora
Feb 06 2011

Prvu seriju ovogodišnjih kredita Pokrajinskog fonda za razvoj poljoprivrede karakteriše to da su povoljnije za potencijalne korisnike nego prethodne i da su prilagođene potrebama manjih poljoprivrednih gazdinstava. Korisnici ovih kredita su mala poljoprivredna gazdinstva, koja preovladavaju u Vojvodini. Cilj je da takva poljoprivredna gazdinstva budu ojačana, a ne ugašena. Zato najveća kamata na godišnjem nivou iznosu dva posto, dokumentacija koja se prikuplja za konkurisanje nije komplikovana i nisu potrebni biznis planovi. Kako je najavljeno, sutra će biti objavljeni konkursi Fonda za sedam različitih kreditnih linija, za čiju realizaciju je predviđeno 159 miliona dinara. Radi se o kreditima za nabavku novih sistema i opreme za navodnjavanje u 2011. godini, novih zaštićenih bašti (plastenici, staklenici) i opreme u njima, za podizanje višegodišnjih zasada voća, pčelinjih rojeva, novih košnica i opreme u pčelarstvu, za podizanje višegodišnjih zasada vinove loze i opreme u vinogradarstvu, za nabavku nove poljoprivredne mehanizacije (pogonske, priključne), kao i krediti za nabavku osnovnog stada u ovčarstvu i kozarstvu.

Krediti Pokrajinskog fonda za razvoj poljoprivredePrvu seriju ovogodišnjih kredita Pokrajinskog fonda za razvoj poljoprivrede karakteriše to da su povoljnije za potencijalne korisnike nego prethodne i da su prilagođene potrebama manjih poljoprivrednih gazdinstava.

Korisnici ovih kredita su mala poljoprivredna gazdinstva, koja preovladavaju u Vojvodini. Cilj je da takva poljoprivredna gazdinstva budu ojačana, a ne ugašena. Zato najveća kamata na godišnjem nivou iznosu dva posto, dokumentacija koja se prikuplja za konkurisanje nije komplikovana i nisu potrebni biznis planovi.

Kako je najavljeno, sutra će biti objavljeni konkursi Fonda za sedam različitih kreditnih linija, za čiju realizaciju je predviđeno 159 miliona dinara. Radi se o kreditima za nabavku novih sistema i opreme za navodnjavanje u 2011. godini, novih zaštićenih bašti (plastenici, staklenici) i opreme u njima, za podizanje višegodišnjih zasada voća,  pčelinjih rojeva, novih košnica i opreme u pčelarstvu, za podizanje višegodišnjih zasada vinove loze i opreme u vinogradarstvu, za nabavku nove poljoprivredne mehanizacije (pogonske, priključne), kao i krediti za nabavku osnovnog stada u ovčarstvu i kozarstvu. Prema programu rada Fonda predviđene su i nove kreditne linije za tov junadi i izgradnju silosa.

Kreditna sredstva za kupovinu novih sistema i opreme za navodnjavanje biće odobravani sa kamatnom stopom od 1,4 posto na godišnjem nivou, uz primenu valutne klauzule, i to za nabavku opreme za navodnjavanje čija vrednost iznosi do 5.000 evra, odobravaće se krediti sa grejs periodom od devet meseci i rokom otplate od dve godine , a za nabavku opreme za navodnjavanje čija vrednost iznosi od 5.001 evra do 15.000 evra, odobravaće se krediti sa grejs periodom od 12 meseci i rokom otplate od 30 meseci.

Krediti za nabavku novih  plastenika i staklenika i opreme u njima biće odobravani sa kamatnom stopom od dva posto na godišnjem nivou. Maksimalan iznos kredita je 15.000 evra, a rok otplate je 36 meseci. Krediti za podizanje višegodišnjih zasada vinove loze i opreme u vinogradarstvu imaće kamatnu od dva posto na godišnjem nivou. Maksimalan iznos odobrenog kredita je 10.000 evra, grejs period 36 meseci, a rok otplate kredita je dve godine. Krediti za podizanje višegodišnjih zasada voća će biti odobravani sa kamatnom stopom od dva posto na godišnjem nivou. Maksimalan iznos kredita je 10.000 evra.

Krediti za nabavku novih košnica i opreme za pčelarstvo će biti odobravani sa kamatnom stopom od dva posto na godišnjem nivou. Za nabavku pčelinjih rojeva, novih košnica, nove opreme i kamiona registrovanog za pčelarstvo maksimalan iznos kredita je 20.000 evra, odnosno do 5.000 evra za svaku stavku pojedinačno.

Krediti za nabavku nove poljoprivredne mehanizacije (pogonske, priključne) u voćarstvu i vinogradarstvu će biti odobravani sa kamatnom stopom od dva posto na godišnjem nivou. Za pogonske mašine grejs period je šest meseci, uz učešće od 15 posto. Za priključne mašine grejs period je takođe šest meseci, a rok otplate kredita je četiri godine.

Tokom 2010. godine realizovano je oko 1.500 kredita, u vrednosti od oko osam miliona evra.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik