Krediti sa fiksnom kamatom su skuplji, ali rata ne raste

Bez autora
Sep 21 2011

Krediti sa fiksnim kamatnim stopama u trenutku uzimanja skuplji su od onih čije kamate imaju promenjlivi deo, ali rata klijenta ne zavisi od kretanja euribora i referentne stope NBS i ista je tokom celog roka otplate. Većina kredita građanima je na raspolaganju i sa fiksnim i sa promenljivim kamatnim stopama. Promenljiva kamatna stopa se sastoji od dve komponente: marže banke, tj. fiksnog dela i promenljivog dela, koja je poznata u momentu odobravanja kredita, ali čije se kretanje u budućem periodu ne može predvideti sa većom sigurnošću. Jedan od faktora koji utiče na promenu uslova dinarskih kredita jeste referentna kamatna stopa Narodne banke Srbije, dok na cenu kredita u evrima utiče kretanje euribora. Sa povećanjem referentne kamatne stope ili euribora rašće i mesečna rata klijenta, dok će rate padati ako ove bazne kamate budu padale. Kolika je opasnost od skoka euribora, govori i podatak da je za kredit od 60.000 evra rata sa nekih 405 evra skočila oko 25 evra za samo godinu dana.

Krediti sa fiksnom kamatom su skuplji, ali rata ne rasteKrediti sa fiksnim kamatnim stopama u trenutku uzimanja skuplji su od onih čije kamate imaju promenjlivi deo, ali rata klijenta ne zavisi od kretanja euribora i referentne stope NBS i ista je tokom celog roka otplate.

Na sajtu “Banke online” kažu da je većina kredita građanima na raspolaganju i sa fiksnim i sa promenljivim kamatnim stopama.

- Promenljiva kamatna stopa se sastoji od dve komponente: marže banke, tj. fiksnog dela i promenljivog dela, koja je poznata u momentu odobravanja kredita, ali čije se kretanje u budućem periodu ne može predvideti sa većom sigurnošću - objašnjavaju stručnjaci sa ovog sajta.

Jedan od faktora koji utiče na promenu uslova dinarskih kredita jeste referentna kamatna stopa Narodne banke Srbije, dok na cenu kredita u evrima utiče kretanje euribora. Sa povećanjem referentne kamatne stope ili euribora rašće i mesečna rata klijenta, dok će rate padati ako ove bazne kamate budu padale. Kolika je opasnost od skoka euribora, govori i podatak da je za kredit od 60.000 evra rata sa nekih 405 evra skočila oko 25 evra za samo godinu dana.

- Promenljiva kamata je nešto niža od fiksne i to je njena najveća prednost. Fiksna kamata, s druge strane, obezbeđuje izvesnost u pogledu visine rate. To znači da je kamata, a samim tim i rata, ista tokom celog perioda otplate. U svoju ponudu uveli smo i kombinovani kredit kao rešenje za građane koji žele da apliciraju za stambeni kredit, a nisu sigurni za koji tip kamate da se opredele - objašnjava Miroslav Rebić, član IO Sosijete ženeral banke.

U bankama kažu da gde je to moguće, građani bi trebalo da se zadužuju u dinarima, jer iako vam je rata u evrima fiksna, njen iznos zavisi od trenutnog kursa.

- Dinarski krediti sa fiksnom kamatom garantuju nepromenljivu kamatnu stopu za sve vreme otplate kredita, kao i fiksnu mesečnu ratu u dinarima. Klijenti na taj način ne razmišljaju o kretanju kursa jer su iznosi mesečnih obaveza upravo u dinarima. Ovi krediti u našoj banci beleže konstantni rast - kaže Nenad Lučić, ekspert za razvoj proizvoda Folksbanke.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik