Kreditno zaduženje preduzeća ZOI '84: Banke traže garancije, radnici razočarani

Bez autora
May 11 2014

Iako su zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo dali saglasnost preduzeću ZOI '84 za upis hipoteke na poslovnu zgradu u Ulici branilaca Sarajeva br. 21 radi dugoročnog kreditnog zaduženja kod poslovne banke od 8.000.000 KM, u ovom preduzeću i dalje je ista situacija. Po riječima Džemala Bisića, direktora ZOI-ja 84, i prije dobijanja saglasnosti Skupštine KS-a oni su kontaktirali sa bankama i očekivali da će se Kanton Sarajevo obavezati u smislu garancije za dio kredita koji je predviđen sanacionim programom. Imao sam sastanak sa v.d. premijerom KS-a Muhamedom Kozadrom i rekao da nam pismo namjere neće biti dovoljno kod banaka, već da nam treba garancija KS-a za kredit. Banke insistiraju na garancijama u vidu mjenica i razgovarat ćemo sa predstavnicima banaka da vidimo koliko su raspoloženi za ovaj kreditni aranžman. Mi smo očekivali da će Kanton Sarajevo dati garancije koje banke traže, ali danas ćemo opet imati sastanak sa v.d. premijerom i nadam se da ćemo naći neko rješenje, jer saglasnost nam ništa ne znači ako kredit ne možemo realizovati, kazao je Bisić.

Kreditno zaduženje preduzeća ZOI '84: Banke traže garancije, radnici razočaraniIako su zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo dali saglasnost preduzeću ZOI '84 za upis hipoteke na poslovnu zgradu u Ulici branilaca Sarajeva br. 21 radi dugoročnog kreditnog zaduženja kod poslovne banke od 8.000.000 KM, u ovom preduzeću i dalje je ista situacija.

Sanacioni program

Po riječima Džemala Bisića, direktora ZOI-ja 84, i prije dobijanja saglasnosti Skupštine KS-a oni su kontaktirali sa bankama i očekivali da će se Kanton Sarajevo obavezati u smislu garancije za dio kredita koji je predviđen sanacionim programom.

- Imao sam sastanak sa v.d. premijerom KS-a Muhamedom Kozadrom i rekao da nam pismo namjere neće biti dovoljno kod banaka, već da nam treba garancija KS-a za kredit. Banke insistiraju na garancijama u vidu mjenica i razgovarat ćemo sa predstavnicima banaka da vidimo koliko su raspoloženi za ovaj kreditni aranžman. Mi smo očekivali da će Kanton Sarajevo dati garancije koje banke traže, ali danas ćemo opet imati sastanak sa v.d. premijerom i nadam se da ćemo naći neko rješenje, jer saglasnost nam ništa ne znači ako kredit ne možemo realizovati, kazao je Bisić.

Pet do 12

Alija Hodžić, predsjednik Sindikata radnika ZOI-ja '84, rekao nam je da su radnici razočarani i da su očekivali da će stvari krenuti nabolje.

- Radnici se i dalje mirno okupljaju ispred poslovne zgrade i došlo im je pet do 12. Traže da im se kaže hoće li biti šta konkretno. Rekli su nam da će danas biti neki sastanci u vezi sa našom situacijom, ali mislim da je to laž. Znamo da su Dani Kantona Sarajevo i da su male šanse da danas nešto riješe. I dalje čekamo sedam plata, a nismo dobili ni topli obrok. Imam utisak da je glasanje u Skupštini KS-a bila samo farsa, istakao je Hodžić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik