Kreiranje turističkog proizvoda u Vojvodini

Bez autora
Mar 20 2014

Interaktivno predavanje pod nazivom "Mogućnosti destinacijskog povezivanja i proces kreiranja turističkog proizvoda na destinaciji", u organizaciji Pokrajinskog sekretarijata za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova, otvorio je danas pokrajinski sekretar Miroslav Vasin, koji je pritom naglasio značaj ovakvih skupova koji podstiču turističke poslenike na konstantno unapređenje kvaliteta svojih proizvoda i usluga, obogaćujući sveukupnu ponudu Vojvodine. Osnovni cilj današnjeg skupa je razmena iskustava sa onima koji diktiraju politiku razvoja turizma u Istri. Kroz ovakav vid skupova pokušavamo da umrežimo one koji se aktivno bave turističkom delatnošću i omogućimo im da čuju dragocena iskustva iz Hrvatske i Istre. Pokrajinski sekretarijat za privredu nastoji da kreira turističku ponudu AP Vojvodine, a u okviru ponude Srbije, koja će istaći sve one karakteristike Pokrajine po kojima je ona jedinstvena – činjenicu da u Vojvodini živi 26 različitih etničkih zajednica sa svojim kulturnim i etno sadržajima. Kroz unapređenje postojećih turističkih kapaciteta pokušavamo da znatno obogatimo turističku ponudu, rekao je Vasin i naveo da je Pokrajinski sekretarijat za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova u 2013. godini osmislio strategiju za unapređenje turizma u Vojvodini koja je dala značajne rezultate.

Kreiranje turističkog proizvoda u VojvodiniInteraktivno predavanje pod nazivom "Mogućnosti destinacijskog povezivanja i proces kreiranja turističkog proizvoda na destinaciji", u organizaciji Pokrajinskog sekretarijata za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova, otvorio je danas pokrajinski sekretar Miroslav Vasin, koji je pritom naglasio značaj ovakvih skupova koji podstiču turističke poslenike na konstantno unapređenje kvaliteta svojih proizvoda i usluga, obogaćujući sveukupnu ponudu Vojvodine.

Osnovni cilj današnjeg skupa je razmena iskustava sa onima koji diktiraju politiku razvoja turizma u Istri. Kroz ovakav vid skupova pokušavamo da umrežimo one koji se aktivno bave turističkom delatnošću i omogućimo im da čuju dragocena iskustva iz Hrvatske i Istre. Pokrajinski sekretarijat za privredu nastoji da kreira turističku ponudu AP Vojvodine, a u okviru ponude Srbije, koja će istaći sve one karakteristike Pokrajine po kojima je ona jedinstvena – činjenicu da u Vojvodini živi 26 različitih etničkih zajednica sa svojim kulturnim i etno sadržajima. Kroz unapređenje postojećih turističkih kapaciteta pokušavamo da znatno obogatimo turističku ponudu, rekao je Vasin i naveo da je Pokrajinski sekretarijat za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova u 2013. godini osmislio strategiju za unapređenje turizma u Vojvodini koja je dala značajne rezultate.

U protekloj godini u odnosu na 2012. je zabeležen povećan broj turista i noćenja na teritoriji Pokrajine za oko 20 odsto, što ujedno i ukazuje na činjenicu da je dominantan vid turizma u Vojvodini vikend turizam, kao i posete banjama, manastirima, vinski i seoski etno turizam. Manifestacija Dani Vojvodine koja je krajem prošle godine organizovana u Beogradu je takođe dala značajne rezultate, istakao je resorni sekretar i najavio nastavak aktivnosti Sekretarijata za privredu u oblasti turizma koji su urodili plodom, poput konkursa, učešća na sajamskim manifestacijama i unapređenja strategije za privlačenje turista u Vojvodinu iz regiona.

O mogućnostima destinacijskog povezivanja govorio je predavač Fran Mikulčić iz Zagreba, koji je na ovu temu izneo primere dobre prakse iz Istre, tačnije o povezivanju mikroregija u Istri i načinu građenja odnosa sa potencijalnim klijentima. Direktor Kongresnog biroa Turističke organizacije Srbije, Miloš Milovanović, govorio je o procesu kreiranja turističkog proizvoda na destinaciji.

S obzirom da se percepcija, zahtevi i potražnja turista iz godine u godinu menjaju, klijenti koji nisu sigurni u kvalitet usluge odustaju od tržišta, stoga turistički poslenici moraju unaprediti i učiniti održivim kvalitet usluge i ponude, boriti se za klijenta i osvajanje tržišta. Predavači su istakli da oni udruženi u turistički klaster bi trebalo da maksimalno unaprede kvalitet usluge i oforme zvaničnu platformu oko koje će se članovi klastera okupiti. Potrebno je, ipak, biti svestan činjenice da je svako odgovoran za sopstveni deo posla.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik