Krupan posed, veća dobit

Bez autora
Dec 05 2013

Uključivanje srpskog agrara u evropske integracije jedan je od naših prioriteta. Iskustva razvijenih evropskih poljoprivreda pokazuju da samo krupna gazdinstva donose traženi kvalitet proizvoda i profit. Srbija ima izuzetno usitnjen poljoprivredni posed, naročito u istočnom i južnom delu zemlje. Zato je najava nemačke organizacije GIZ da će pomoći komasacione procese u nekim selima pirotskog okruga od ogromnog značaja i za region i za srpski agrar u celini. Projekat nemačkog GIZ-a obuhvatiće 7 opština u južnoj i istočnoj Srbiji. Samo u dva sela u opštini Pirot, komasacijom će biti obuhvaćeno 320 hektara zemljišta, sa više od 1400 parcela, koje imaju 244 vlasnika.

Krupan posed, veća dobitSamo krupan posed može da donese veliki dohodak, pokazuju primeri poljoprivrednika iz Evrope. Zbog toga nemačka organizaciji GIZ sporovodi projekat ukrupnjavanja parcela u sedam opština, tog dela Srbije.

Uključivanje srpskog agrara u evropske integracije jedan je od naših prioriteta. Iskustva razvijenih evropskih poljoprivreda pokazuju da samo krupna gazdinstva donose traženi kvalitet proizvoda i profit. Srbija ima izuzetno usitnjen poljoprivredni posed, naročito u istočnom i južnom delu zemlje.

Zato je najava nemačke organizacije GIZ da će pomoći komasacione procese u nekim selima pirotskog okruga od ogromnog značaja i za region i za srpski agrar u celini.

Projekat nemačkog GIZ-a obuhvatiće 7 opština u južnoj i istočnoj Srbiji. Samo u dva sela u opštini Pirot, komasacijom će biti obuhvaćeno 320 hektara zemljišta, sa više od 1400 parcela, koje imaju 244 vlasnika.

"Sve na jedno mesto će da bude. Žitarice ili ovas stavicu na jedan hektar, ne da ideš na 10 njiva ili na 5. Pošto su naše parcele sitne parcele, 10,15, 20 ari, retko ko da ima 1 hektar njivu, na jednom mestu", kaže Miroslav Tošić iz sela Izvor.

Dejan Živković iz Opština Pirot najavljuje da će biti doneta odluka o usvajanju programa komasacije, odluka o sprovođenju komasacije, kao i odluka o načelima koja će se primenjivati u tom postupku, a biće imenovana i komisija za komasaciju.

Prosečna veličina parcela u centralnoj Srbiji je samo 11 ari, a gazdinstva 13 hektara, dok je, poređenja radi, u Danskoj 42, a u Engleskoj skoro 70 hektara. Ta rascepkanost je jedan od uzroka niske efikasnosti i konkurentnosti i na domaćem i na inostranom tržištu.

"Dobijamo s jedne strane velike parcele koje se mogu obrađivati s velikim mašinama i naravno dobija država jer se povećava definitivno za one površine koje se nalaze pod međama, dobija određenu površinu koja se privodi kulturi", kaže Drago Cvijanović iz Instituta za ekonomiku poljoprivrede.

Posle komasacionih procesa i ukrupnjavanja, raste i vrednost zemljišta. Procenjuje se da su u Srbiji za komasaciju preostala još dva miliona hektara, a da zbog usitnjenosti poseda i staračkih gazdinstava godišnje ostane neobrađeno 200 do 500 hiljada hektara.

Analitičari su komparativnim metodama izračunali da jedan seljak u Nemačkoj hrani 152 stanovnika, a srpski farmer samo 16.

Zato bi najavljeni komasacioni projekat nemačkog GIZ-a i srpske vlade, sa budžetom od 3,8 miliona evra, umnogome poboljšao produktivnost i ekonomičnost, ali i primenu visokih tehnologija u proizvodnji, bar u tih sedam srpskih opština.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik