Kupina dobro rodila: Proizvođači nezadovoljni otkupnom cenom

Bez autora
Aug 12 2020

Berba kupina u Pomoravskom okrugu, na oko 600 hektara, je u punom jeku, rodila je dobro, puna je šećera i suve materije, kvalitetna je, ali proizvođači smatraju da je otkupna cena suviše niska.

Radiša Petrović iz Sekuriča, opština Rekovac, koji plantažu kupina ima kraj starog puta Jagodina - Kragujevac, izjavio je danas Tanjugu, da je otkupna cena 50 i 60 dinara za kilogram i "sa ovakvom cenom, zbog velikih i skupih ulaganja, cene berača, proizvođačima neće ostati ništa od zarade".

U Levču i opštini Rekovac, izrazito voćarsko-vinogradarskom kraju, kupinom je zasadjeno oko 400 hektara, a zbog niske cene prošlih godina, mnogi su plantaže kupina iskrčili, ističu kupinari. Oni dodaju da je bilo godina kada kupinu nisu ni brali jer bi otišli u još veće gubitke.

Mnogi, da bi izbegli gubitke, beru sami, ali je problem što je ovaj kraj sa izrazito staračkim domaćinstvima, sela su pusta, i nema ljudi za rad, nekima pomažu rođaci koji dolaze iz drugih gradova, pričaju oni.

Kupinari podsećaju da su potrebne tri godine da se zasad kupina podigne, da se održava, đubri mineralnim djubrivima, hemijski tretira, što je skupo i da je cena ispod 100 dinara za kupinu niska.

U ovom kraju dominira sorta "čačanska bestrna" koja je posebno dobro rodila, ali je dosta zasadjena i "ton fri", "tripl kraun" i "loh nes". Prinosi se kreću od 12 do 14 tona, ali ima površina na kojima se prinos procenjuje i na 20 tona po hektaru.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik