Kvalitetom i cenom do više turista

Bez autora
Mar 24 2010

Konkurencija u turizmu je sve veća i Srbija mora da spusti cene i poveća kvalitet kako bi zemlja od vizne liberalizacije imala što više koristi. Srbija je lane, bez obzira na krizu, ostvarila dobre rezultate u turizmu, i prihod je bio na nivou iz 2008. godine, odnosno iznosio je 900 miliona dolara. Osim privlačenja stranih turista, svi oni koji žive od turizma treba da imaju u vidu i da je domaći gost taj koji može i treba da troši u Srbiji i da je domaća potrošnja itekako značajna za razvoj turističke privrede. Svaki učesnik u turizmu treba da razmišlja o unapređenju kvaliteta svojih usluga, i nizu dodatnih sadržaja koje može da ponudi. Međunarodna konkurencija u turizmu sve veća, i do 2020. godine u svetu bi trebalo da bude 1,5 milijardi turista godišnje. Zato bi Srbija do 2015. godine trebalo da usvoji Strategiju razvoja turizma zemlje, jer Srbija nije samo Beograd, festival Egzit ili Guča.

Kvalitetom i cenom do više turistaKonkurencija u turizmu je sve veća i Srbija mora da spusti cene i poveća kvalitet kako bi zemlja od vizne liberalizacije imala što više koristi.

“Srbija je lane, bez obzira na krizu, ostvarila dobre rezultate u turizmu, i prihod je bio na nivou iz 2008. godine, odnosno iznosio je 900 miliona dolara”, rekao je Slobodan Unković, profesor na beogradskom Univerzitetu Singidunum.

“Osim privlačenja stranih turista, svi oni koji žive od turizma treba da imaju u vidu i da je domaći gost taj koji može i treba da troši u Srbiji i da je domaća potrošnja itekako značajna za razvoj turističke privrede”, kaže Unković.

Prema njegovim rečima svaki učesnik u turizmu treba da razmišlja o unapređenju kvaliteta svojih usluga, i nizu dodatnih sadržaja koje može da ponudi.

Unković je istakao da je međunarodna konkurencija u turizmu sve veća, i do 2020. godine u svetu bi trebalo da bude 1,5 milijardi turista godišnje. “Zato bi Srbija do 2015. godine trebalo da usvoji Strategiju razvoja turizma zemlje, jer Srbija nije samo Beograd, festival Egzit ili Guča”,rekao je on.

Godišnja potrošnja turista u svetu sada je hiljadu milijardi dolara, dok Srbija na žalost u turizmu beleži konstantan deficit koji je u 2008. iznosio 200 miliona dolara, a lane 100 miliona dolara.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik