Licenca kao ulaznica za Gasprom banku

Bez autora
Feb 24 2011

Spekulacije da li će sa Vladimirom Putinom, premijerom Rusije, u Srbiju krajem marta doći i Gasprom banka, čiji se ulazak na naše tržište najavljuje već dve godine, niko od nadležnih ne može da potvrdi. Ipak, prema nezvaničnim vestima iz Moskve, ova banka spremna je da kupi neku od ovdašnjih, poput Poštanske štedionice ili Srpske banke. Ali, kako kažu u Narodnoj banci Srbije, koja izdaje licence za rad bankama, do sada se Gasprom banka nije javila sa zahtevom da dobije dozvolu za rad. To je, inače, uobičajena procedura da banka uđe u zemlju. Najave da bi možda Gasprom banka kupila Srpsku banku nije logična, jer nas država sigurno neće privatizovati...

Licenca kao ulaznica za Gasprom bankuSpekulacije da li će sa Vladimirom Putinom, premijerom Rusije, u Srbiju krajem marta doći i Gasprom banka, čiji se ulazak na naše tržište najavljuje već dve godine, niko od nadležnih ne može da potvrdi.

Ipak, prema nezvaničnim vestima iz Moskve, ova banka spremna je da kupi neku od ovdašnjih, poput Poštanske štedionice ili Srpske banke.

Ali, kako kažu u Narodnoj banci Srbije, koja izdaje licence za rad bankama, do sada se Gasprom banka nije javila sa zahtevom da dobije dozvolu za rad. To je, inače, uobičajena procedura da banka uđe u zemlju.

- Najave da bi možda Gasprom banka kupila Srpsku banku nije logična, jer nas država sigurno neće privatizovati - kažu u ovoj domaćoj banci.

- Pre svega, treba da damo garancije za posao sa Alžirom, a to može da obavi samo banka sa državnim većinskim vlasništvom. Što se tiče prodaje Poštanske štedionice i tu je malo verovatno da bi je kupila Gasprom banka, jer ona ima 600.000 tekućih računa penzionera, isplaćuje sva socijalna davanja, a ta vrsta poslovanja ne može da bude interesantna za Ruse.

- Kod nas posluju 33 banke i mahom su u privatnom, stranom vlasništvu - kaže Goran Nikolić, ekonomista.

- Najveće tržišno učešće imaju pet banaka, koje su i po kapitalu najveće i među prvima su došle u Srbiju. Izuzetak je Komercijalna banka, koja je domaća. Sve banke koje su poslednje došle, a to znači u prethodne četiri godine, tavore, odnosno posluju sa gubicima, jer nemaju dovoljno klijenata. Među njima je i Moskovska banka,koja je otvorena, pre svega da posluje sa firmama, a naročito da prati ruska preduzeća, praktično je zamrzla svoj rad.

Vlasnik grad Moskva

Prva banka iz Rusije koja je došla u Srbiju je Moskovska banka sa kapitalom od 10 do 15 miliona evra. Zvanični veliki vlasnik je grad Moskva sa 44 odsto udela. Ali, nezvanično se spekuliše da je pravi gazda bivši gradonačelnik ruske prestonice. Inače, ruska policija je objavila da je pokrenuta istraga u Moskovskoj banci, koja je jedna od tri vodeće banke u ovoj državi. Kod nas ima dve ekspoziture, u Beogradu i Novom Sadu i osim velelepne zgrade u Balkanskoj ulici, nema čime da se pohvali.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik