Lista projekata do polovine septembra

Bez autora
Aug 28 2013

U proteklim mesecima najavljen je ogroman broj investicija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata u Srbiju, ali precizan spisak ulaganja koja će zaista biti realizovana nije poznat. Međutim, polovinom septembra trebalo bi da bude formirana lista sigurnih projekata, pošto će do tada biti postignut dogovor sa arapskim partnerima. Pre toga, u Vladi Srbije nisu želeli da govore o mogućim poslovima, jer se o većini tek pregovara. Zbir najavljivanih investicija, s druge strane, impresivan je. Od krupnih ulaganja do sada je realizovan samo Etihadov ulazak u Jat ervejz. Ovaj avio-gigant preuzeo je 49 odsto srpskog prevoznika u transakciji vrednoj ukupno 100 miliona dolara. Jat je promenio ime u Er Srbija, a sa novim nazivom, logom i upravom koju je postavio Etihad stižu i novi avioni. Obećano je da će Er Srbija od sadašnjeg gubitaša postati profitabilna kompanija za najduže dve godine, a možda i za samo godinu dana. Najveća najavljena, a još nerealizovana investicija jeste otvaranje fabrike čipova, najverovatnije u Surčinu. Ovaj projekat, vredan četiri milijarde dolara, ipak je na dugom štapu, jer ulagači iz kompanije Mubadala nisu sigurni da Srbija ima više od 1.000 visoko stručnih inženjera neophodnih za funkcionisanje ovakve fabrike...

Lista projekata do polovine septembraU proteklim mesecima najavljen je ogroman broj investicija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata u Srbiju, ali precizan spisak ulaganja koja će zaista biti realizovana nije poznat. Međutim, kako je Danasu potvrđeno u kabinetu potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića, polovinom septembra trebalo bi da bude formirana lista sigurnih projekata, pošto će do tada biti postignut dogovor sa arapskim partnerima.

Pre toga, u Vladi Srbije nisu želeli da govore o mogućim poslovima, jer se o većini tek pregovara. Zbir najavljivanih investicija, s druge strane, impresivan je.

Od krupnih ulaganja do sada je realizovan samo Etihadov ulazak u Jat ervejz. Ovaj avio-gigant preuzeo je 49 odsto srpskog prevoznika u transakciji vrednoj ukupno 100 miliona dolara. Jat je promenio ime u Er Srbija, a sa novim nazivom, logom i upravom koju je postavio Etihad stižu i novi avioni. Obećano je da će Er Srbija od sadašnjeg gubitaša postati profitabilna kompanija za najduže dve godine, a možda i za samo godinu dana.

Najveća najavljena, a još nerealizovana investicija jeste otvaranje fabrike čipova, najverovatnije u Surčinu. Ovaj projekat, vredan četiri milijarde dolara, ipak je na dugom štapu, jer ulagači iz kompanije Mubadala nisu sigurni da Srbija ima više od 1.000 visoko stručnih inženjera neophodnih za funkcionisanje ovakve fabrike. Ako do investicije dođe, ona bi Srbiji mogla da donese 4.500 radnih mesta i pristup najsavremenijim tehnologijama.

Kao lakmust test, Mubadala će narednog meseca početi rad na otvaranju centra za razvoj čipova, istraživačke ustanove u kojoj bi posao trebalo da nađe 50 vrhunskih doktora nauka iz Srbije. Prema pojedinim procenama, samo ovaj „pilot projekat“ vredan je par stotina miliona evra.

Tu nije kraj interesovanju ove firme. Mubadala erspejs je zainteresovana za otvaranje fabrike za proizvodnju delova za avione za Boingove i Erbasove modele, a vrednost proizvodnje u Srbiji na 10 planiranih proizvodnih linija trebalo bi da dostigne 400 miliona dolara. Kao moguća lokacija za ovu firmu viđen je PIK Zemun.

Ova kompanija, prema navodima od pre nekoliko meseci, razmišlja i o kupovini ili partnerstvu i sa Jat tehnikom. Takođe, interesuje je i licenca za 4G mobilnu mrežu, za šta bi uskoro trebalo da bude raspisan tender, a firma će, prema medijskim navodima, graditi bazne stanice koje će iznajmljivati operaterima. Mubadala je zainteresovana i za saradnju sa Telekomom Srbije, sa kojim bi zajednički trebalo da gradi „data centar“, što je projekat koji se meri desetinama miliona evra, ako ne i više.

Druga grupa najvećih investicija dolazi u sektor poljoprivrede, za koji je zadužena kompanija Al Dahra. Predstavnici ove firme i Vlade Srbije potpisali su memorandum kojim je dogovoreno ukupno ulaganje od čak 400 miliona dolara. Trećina te investicije namenjena je kupovini osam propalih poljoprivrednih kombinata, dok će ostatak novca biti iskorišćen za izgradnju sistema za navodnjavanje za 25.000 hektara zemlje, kupovinu opreme i izgradnju bar pet fabrika za proizvodnju stočne hrane. Al Dahra će proizvoditi hranu u Srbiji, ali će je i kupovati od ostalih proizvođača i zatim izvoziti kako u Emirate tako i na druga tržišta.

Kako bi ove poslove realizovala, Al Dahra je zainteresovana i za izgradnju kargo terminala na aerodromu „Nikola Tesla“.

Firma je najavila i investicije u Luku Pančevo, kako bi omogućila transport poljoprivrednih proizvoda, a iz istih razloga je zainteresovana i za dokapitalizaciju Jugoslovenskog rečnog brodarstva.

Osim dogovora sa Al Dahrom, Vlada je postigla i sporazum sa Razvojnim fondom Abu Dabija, takođe vredan 400 miliona dolara, prema kojem će polovina novca, odnosno 200 miliona dolara biti iskorišćeno za izgradnju sistema za navodnjavanje na teritoriji čitave Srbije, uključujući i izgradnju i obnovu kanalske mreže, dok će drugih 200 miliona dolara biti namenjeno za povoljne dugoročne kredite za nabavku opreme. „Najveći deo te sume biće investiran u Vojvodini, dok su dva projekta koja su prošla iz centralne Srbije - izgradnja regionalnog vodosistema Bogovina i jedan projekat iz Mačve“, izjavio je tim povodom ministar privrede i finansija Mlađan Dinkić.

Dogovoreni su i poslovi iz vojne industrije, pa će tako UAE uložiti ukupno 220 miliona dolara u saradnju sa Jugoimportom SDPR na zajedničkom razvoju i opremanju raketnog sistema ALAS. Ova raketa će se proizvoditi u srpskim fabrikama.

Od malo manjih projekata, poslednji koji je najavljen je dolazak banke iz Emirata. Ovaj posao prvobitno je bio najavljen još u februaru ove godine za proleće, ali je odložen. Sada je guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković ponovo potvrdila zainteresovanost tamošnje Rojal grupe ili za otvaranje potpuno nove ili kupovinu kapitala u nekoj od postojećih banaka u Srbiji.

Ministar Velimir Ilić je sa emiratskom kompanijom Global kapital advajzors menadžment potpisao sporazum vredan 15 miliona evra za ulaganje u infrastrukturu. Ta ista kompanija je, kako je saopšteno, zainteresovana i za partnerstvo sa Crvenom zvezdom. Naime, ona namerava da za 64 miliona evra izgradi multifunkcionalni komercijalni objekat tik uz Marakanu, što bi rešilo sve Zvezdine finansijske probleme.

Ilić je najavio i da šeici razmišljaju o izgradnji najmodernijeg terena za polo na hipodromu u Preljini kod Čačka, te da nameravaju da grade i golf teren i hotele. Prema njegovim rečima, investitori iz UAE hoće da grade i celu banju iz temelja, samo ako nađu adekvatan izvor lekovite vode.

Ministar tvrdi i da su bili zainteresovani za beogradski hipodrom, ali su ih nerešeni imovinsko-pravni odnosi odvratili od tog projekta.

Zainteresovani su i za ulaganja u projekat Grad na vodi, koji zajednički planiraju vicepremijer Vučić i gradonačelnik Beograda Dragan Đilas, a u septembru bi trebalo da počnu i pregovori o mnogim drugim projektima poput ulaganja u solarne panele, gasne centrale, razvoj turističkih centara i lovišta širom Srbije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik