Logistika u trgovini na Zapadnom Balkanu

Bez autora
Jul 08 2012

U periodu pripreme za ulazak u Evropsku uniju, regionalna privredna saradnja i dobri trgovinski odnosi veoma su značajni. Prepreke koje se povremeno javljaju u trgovinskom prometu, u vidu proceduralnih i administrativnih uskih grla, osetno usporavaju promet roba i usluga i negativno uticati na konačni bilans razmene. Projekat “Logistika u trgovini na Zapadnom Balkanu” koji realizuje Međunarodna finansijska korporacija (IFC) uz podršku Evropske komisije i Instrumenta predpristupne pomoći (IPA), ima cilj da smanji regulatorna i administrativna ograničenja u prometu roba na Zapadnom Balkanu. U okviru ovog projekta u Privrednoj komori Srbije (PKS) održan je okrugli sto, na kome su u konstruktivnom dijalogu o proceduralnim i administrativnim uskim grlima u obavljanju trgovinskog prometa, definisni predlozi za njihovo pojednostavljenje ili otklanjanje. PKS i Forum komora CEFTA zemalja do sada su dale značajan doprinos u evidentiranju necarinskih barijera u međusobnoj trgovini i dostavili ih Sekretarijatu CEFTA radi inicijative za njihovo otklanjanje.

Logistika u trgovini na Zapadnom BalkanuU periodu pripreme za ulazak u Evropsku uniju, regionalna privredna saradnja i dobri trgovinski odnosi veoma su značajni. Prepreke koje se povremeno javljaju u trgovinskom prometu, u vidu proceduralnih i administrativnih uskih grla, osetno usporavaju promet roba i usluga i negativno uticati na konačni bilans razmene. 

Projekat “Logistika u trgovini na Zapadnom Balkanu” koji realizuje Međunarodna finansijska korporacija (IFC) uz podršku Evropske komisije i Instrumenta predpristupne pomoći (IPA), ima cilj da smanji regulatorna i administrativna ograničenja u prometu roba na Zapadnom Balkanu.

U okviru ovog projekta u Privrednoj komori Srbije (PKS) održan je okrugli sto, na kome su u  konstruktivnom dijalogu o proceduralnim i administrativnim uskim grlima u obavljanju trgovinskog prometa, definisni predlozi za njihovo pojednostavljenje ili otklanjanje.

PKS i Forum komora CEFTA zemalja do sada su dale značajan doprinos u evidentiranju necarinskih barijera u međusobnoj trgovini i dostavili ih Sekretarijatu CEFTA radi inicijative za njihovo otklanjanje, rekao je moderator okruglog stola Milivoje Miletić, sekretar Odbora za regionalnu saradnju PKS.

U rad na rešavanju ovih problema uključena su, po rečima potpredsednika PKS Mihaila Vesovića, udruženja za saobraćaj, poljoprivredu, jer u razmeni dominiraju proizvodi iz te oblasti, udruženje za trgovinu i udruženje za hemijsku i industriju nemetala. Srbija ne prednjači u otklanjanju necarinskih barijera, ali da se privrednici pitaju, trgovina bi bila slobodna, istakao je on i pritom naglasio da slobodna trgovina ne mora da bude bez carina, već da treba da se odvija bez zadržavanja na granicama i bez mnogo procedura.

Akreditaciono telo Srbije postalo je deo evropskog Akreditacionog tela, čime je postignuto priznavanje sertifikata, pa tako i pojeftinjenje robe koje je čini konkurentnijom. Međutim, kolone kamiona na našim granicama dovode do toga da nas evropski transport zaobilazi, a ovaj projekat pomaže da se taj problem reši, dodao je Vesović.

U saopštenju PKS je navedeno da je Violejn Konar – Lisi, projekt menadžer IFC na okruglom stolu rekla da se radi o projektu koji traje do juna 2014. godine sa budžetom od 1,5 miliona evra, uz dopunsko finansiranje klijenata. Po indikatorima za prekogranični trgovinski promet, koje je uspostavila Svetska banka, zemlje zapadnog Balkana nisu dovoljno uspešne. Smanjenje procedura i vremena carinjenja samo za deset posto i pojednostavljenje ili eliminisanje samo 20 propisa iz ove oblasti, donelo bi zemljama Zapadnog Balkana uštedu od 10 miliona dolara u međusobnoj trgovini, istakla je Konar-Lisi.

Racionalizacija graničnih službi, bolja analiza rizika, smanjenje provera, efikasnija upotreba elektronskih sistema, bilateralno priznavanje sertifikata, pojednostavljivanje procedura i primena kućnog carinjenja samo su neki od načina da se ove uštede ostvare.

Konar-Lisi je dodala i da je u okviru projekta tokom maja ove godine izvršena analiza carinskih procedura na većim regionalnim aerodromima i lukama na Dunavu, a od aprila do jula ove godine vrši se praćenje procesa prekograničnog prometa prerađenih poljoprivrednih proizvoda duž glavnih trgovinskih pravaca, dodaje se u saopštenju PKS.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik