Opština Topola poznata je po voćarskoj i vinogradarskoj proizvodnji. Vinogradi i voćnjaci podno Oplenca prostiru se na oko pet hiljada hektara i ova opština u Šumadiji živi od te proizvodnje.
Međutim ova godina sa prolećnim mrazevima, gradom, a onda sušom odnela je na nekim parcelama i kompletan rod, a šljiva koja je prepoznatljiva za ovaj kraj doseže prinos od jedva 10 odsto u odnosu na prethodne proizvodne sezone.
Na oko 1.600 hektara prostiru se voćnjaci šljive u opštini Topola što čini trećinu voćarske proizvodnje podno Oplenca. Prošle godine cena šljiva u otkupu iznosila je između 40 i 45 dinara, međutim ove godine je dva i po puta viša zbog smanjenog prinosa.
"Kada je reč o otkupu mi smo zadovoljni jer smo kupili dobre šljive, po dobroj ceni. Mi smo plaćali seljacima 100 dinara po kilogramu a poljoprivredni proizvođači su bili izuzetno zadovoljni sa cenom, mada to nije realna cena. Ja se plašim za sledeću godinu, ako godina bude iole normalna i da rodi kako treba da će biti tu potresa, da će seljaci biti nezadovoljni misleći da mi otkupljivači uzimamo mnogo, a opet znaju da je ove godine cena pet kilograma pšenice za kilogram šljiva, kada je to bilo i kada će to opet biti, to nije realno", smatra Momčilo Vasiljević, voćar i otkupljivač voća iz sela Gornja Trnava, opština Topola.
Momčilo Vasiljević se pored otkupa bavi i proizvodnjom voća u selu Gornja Trnava. I sam kaže da su loši vremenski uslovi tokom cele sezone uticali i na rod ostalog voća.
"Krenuli smo sa višnjom koja je bila onako, trešnja nije ni imala roda jer je nju mraz skroz dokusirio, nektarine je imalo ponegde. Ostalo je sada da vidimo kakav će vinograd biti, opet plašim se da će biti sitno zrno, da neće moći da nalije zrno, možda će se sad od ove kiše situacija popravi ali nije delovalo ohrabrujuće", dodaje Vasiljević.
Prolećni mrazevi, grad, a onda i suša pogodili su i same biljke što će uticati i na sledeću proizvodnu godinu.
"Otprilike je negde ostalo roda oko 10 odsto šljive u odnosu na normalne godine. Pitanje je da li je ostalo i tih 10 odsto roda za ovu godinu u odnosu na prethodne. Pored gubitka u prinosu imaćemo mi i za sledeću godinu posledice koje će se odraziti na stabla voća i na formiranje cvetnih pupoljaka za sledeću godinu. Sve će se to verovatno odraziti, bez obzira kakvi klimatski uslovi bili, da imamo manje prinosa nego što je normalno", objašnjava Radoslav Matić, savetodavac u poljoprivrednoj službi opštine Topola.
Zbog svega voćari u Šumadiji su zabrinuti za sledeću sezonu a trenutna cena šljiva od 100 dinara po kilogramu neće moći da nadomesti štete koje su voćnjaci pretrpeli.