Lož-ulje u rezervoarima?

Bez autora
Aug 10 2011

U Srbiji još ima naftarica, jer je grejanje na lož-ulje isplativo. Zbog skupih derivata, javnost danima polemiše o tome da li pojedine pumpe, umesto dizela D2, prodaju lož-ulje. Iako demantuje tu mogućnost, Ministarstvo trgovine pojačava inspekcijsku kontrolu uvoza lož-ulja, koje ne podleže akcizama. Vozači skoro da ne obraćaju pažnju šta sipaju u rezervoar. Falsifikat lako prolazi. Lož-ulje, čisto crveno, razlikuje se samo po boji. Stručnjaci kažu da je zamena moguća kod poljoprivrednih i građevinskih mašina. Međutim, zbog cene - litar lož-ulja jeftiniji je od D2 20 dinara - sipaju ga i u starije automobile. Često čovek, da bi prošao jeftinije, ne razmišlja o eventualnim posledicama. Kada u savremene automobile sipa lož-ulje, onda on dolazi u situaciju da kompletna instalacija i sve što je u vezi sa sistemom rada motora može da strada. Dakle, šteta je ogromna.

Lož-ulje u rezervoarima?Podstaknuto glasinama da pojedine pumpe, umesto dizela, prodaju lož-ulje, Ministarstvo trgovine pojačalo inspekcijsku kontrolu uvoza tog energenta. Lož-ulje nanosi ogromnu štetu savremenim vozilima, upozoravaju stručnjaci.

U Srbiji još ima naftarica, jer je grejanje na lož-ulje isplativo. Zbog skupih derivata, javnost danima polemiše o tome da li pojedine pumpe, umesto dizela D2, prodaju lož-ulje. Iako demantuje tu mogućnost, Ministarstvo trgovine pojačava inspekcijsku kontrolu uvoza lož-ulja, koje ne podleže akcizama.

Vozači skoro da ne obraćaju pažnju šta sipaju u rezervoar. Falsifikat lako prolazi. Lož-ulje, čisto crveno, razlikuje se samo po boji. Stručnjaci kažu da je zamena moguća kod poljoprivrednih i građevinskih mašina. Međutim, zbog cene - litar lož-ulja jeftiniji je od D2 20 dinara - sipaju ga i u starije automobile.

"Često čovek, da bi prošao jeftinije, ne razmišlja o eventualnim posledicama. Kada u savremene automobile sipa lož-ulje, onda on dolazi u situaciju da kompletna instalacija i sve što je u vezi sa sistemom rada motora može da strada. Dakle, šteta je ogromna", smatra urednik "SAT medija grupe" Mirko Alvirović.

Rizične pumpe u manjim mestima

Većina naftaša tvrdi da zamene goriva nema. Ipak, u Udruženju naftnih kompanija Srbije ne isključuju mogućnost da pumpe u selima i manjim mestima prodaju lož-ulje umesto dizela D2.

"Imali smo razgovor u ministarstvu trgovine na tu temu, na pad prometa dizela D2. To je bio prvi znak da to gorivo zamenjuje nešto drugo. Na osnovu podataka carine, država može jasno da vidi koliko je povećan uvoz lož-ulja tokom ovog letnjeg perioda kada se najmanje koristi za grejanje, za šta se prevashodno može koristiti", rekao je Tomislav Mićović iz Udruženja naftnih kompanija Srbije.

Udruženje za energetiku u Komori Srbije tvrdi da je potrošnja lož-ulja povećana.

"Ono čime mi raspolažemo jeste podatak da se u energetskom bilansu Republike Srbije primećuje da je u prvih šest meseci došlo do povećanja potrošnje ovog goriva. Prvenstveno mislim na ekstra lako lož-ulje, za nekih 30 do 40 procenata u odnosu na isti period prošle godine", ističe sekretar Udruženja za energetiku u Komori Srbije Ljubinko Savić.

U Ministarstvu trgovine kažu da se redovno kontrolišu uvoz i kvalitet goriva i da, prema podacima Ministarstva finasija i Uprave carine, nepravilnosti nisu zabeležene. Ipak, najavljuju da će tržišna inspekcija pojačati proveru lož-ulja.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik