Mačva raj za paradajz

Bez autora
Apr 22 2010

U mačvanskoj varošici Bogatić uskoro bi trebalo da počne gradnja prvog banjskog sporstko-rekreativnog kompleksa i staklenika za gajenje povrća, koji će se energijom snabdevati iz geotermalnih izvora temperature i do 80 stepeni celzijusa. Za turizam se opredelio beogradski “Tomato”, a za poljoprivrednu proizvodnju konzorcijum firmi “La Verdura” i “Delta agrar”, koji su pronašli stranog partnera iz Holandije. Procenjuje se da je količina akumulirane energije termalnih voda u podzemnom basenu Mačve, srazmerna moći 300 milijardi litara nafte ili tri biliona kilovata struje! Ovo su pokazala istraživanja Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu, Geotremalnog instituta u Grockoj i Kontrolne opservatorije u Švajcarskoj. Ali, od otkrića osamdesetih godina do u petak, procenjuje se da je iz 6 eksperimentalnih bušotina nepovratno isteklo 100 miliona evra energije, a nerpocenjivi resurs korišćen je stidljivo i tek sporadično.

Mačva raj za paradajzU mačvanskoj varošici Bogatić uskoro bi trebalo da počne gradnja prvog banjskog sporstko-rekreativnog kompleksa i staklenika za gajenje povrća, koji će se energijom snabdevati iz geotermalnih izvora temperature i do 80 stepeni celzijusa.

Za turizam se opredelio beogradski “Tomato”, a za poljoprivrednu proizvodnju konzorcijum firmi “La Verdura” i “Delta agrar”, koji su pronašli stranog partnera iz Holandije - saopštio je za “Novosti” predsednik opštine Radenko Petrić.

Procenjuje se da je količina akumulirane energije termalnih voda u podzemnom basenu Mačve, srazmerna moći 300 milijardi litara nafte ili tri biliona kilovata struje! Ovo su pokazala istraživanja Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu, Geotremalnog instituta u Grockoj i Kontrolne opservatorije u Švajcarskoj. Ali, od otkrića osamdesetih godina do u petak, procenjuje se da je iz 6 eksperimentalnih bušotina nepovratno isteklo 100 miliona evra energije, a nerpocenjivi resurs korišćen je stidljivo i tek sporadično.

- Izgleda da je došlo vreme da se ovo promeni! “Tomato” će graditi “Termalnu rivijeru Bogatić”, što je svojevrsni banjsko-sportsko rekreativni kompleks sa hotelom, terenima, zatvorenim i otvorenim termama, olimpijskim bazenom, amfiteatrom. Sve će biti na kompleksu od 18,39 hektara - ističe Petrić.

Petrić smatra da je najvažnije uposliti ljude, jer je privreda veoma nerazvijena, a posao bi na ova dva projekta našlo više od 600 nezaposlenih. U prilog njegovoj tvrdnji su i procene detaljnog investicionog plana, koji je svojevremeno naručio PIK “Mačvanin” u Bogatiću. Staklenik od deset ari, na samo jednom geotermalnom izvoru, prosečnoj porodici doneo bi godišnji prihod od 100.000 do 150.000 evra.

- Iz “La Verdure” i “Delta agrara”, najavili su da bi prva faza trebalo da počne već 1. maja. U potesu “Bair”, gde se nalazi jedna od prvih eksperimentalnih bušotina, gradiće staklenik od 2,4 hektara i sušare za povrće. Već za decembar je planirano ubacivanje rasada, što znači da bi na zimu iz Mačve mogli očekivati prve kontingente hrane proizvedene na geotermalnoj energiji - naglašava Petrić.

Voda za piće

Poslednje bušenje u Bogatiću je obavljeno 1990. godine na lokalitetu Beljište kada je otkrivena voda temperature 78 stepeni celzijusa. Reč je o takozvanom samoizlivu kapaciteta 61 litar u sekundi i sa malom mineralizacijom, tako da se posle hlađenja, odmah može upotrebljavati za piće.

Podzemno more

Testiranjem bunara u Dublju, stručnjaci su zaključili da termalne vode potiču od velikog hidrogeotermalnog sistema koji se prostire na području Srema, Semberije i Posavotamnave. Površine je 2.000 kvadratnih kilometara, a ovom vodom mogli bi se zagrevati gradovi Šabac, Loznica, Sremska Mitrovica i Bijeljina.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik