Mali skijaški centri: Od snega prave - milione

Bez autora
Feb 23 2012

Iako su obnovu i modernizaciju skijališta "Tornik", u koji su uloženi milioni evra, pratila mnogobrojna osporavanja i tvrdnje da se novac može mnogo bolje potrošiti, ispostavilo se da se investicije u skupocenu opremu i staze višestruko vraćaju, u milionima dinara dnevno. Ove sezone, svakodnevno, Zlatibor ima po 2.000 skijaša, i svako kupi ski-pas koji košta 1.450 dinara. Izgrađena je najbolja žičara na Balkanu, šestosed, postavljen je sistem za veštačko osnežavanje, a tu su i staze za tjubing, te još dve sidro-žičare, pokretna traka koja mališane vozi na vrh staze, ugostiteljski objekti, suvenirnica... Obnovljeni su prilazni putevi i parkinzi. Zato, iako imamo osam kilometara staza, "Skijališta Srbije" pripremaju izgradnju novih trasa. Pune ruke posla na Zlatiboru imaju i škole skijanja, zarađuje se na iznajmljivanju opreme, a hoteli i privatni smeštaj beležili su i do 95 odsto popunjenosi kapaciteta. Tokom praznika, te redovnog i vanrednog raspusta, ovde je bilo i po 20.000 gostiju, među kojima, prvi put, i skijaša iz zapadne Evrope.

Mali skijaški centri: Od snega prave - milioneZlatibor - Iako su obnovu i modernizaciju skijališta "Tornik", u koji su uloženi milioni evra, pratila mnogobrojna osporavanja i tvrdnje da se novac može mnogo bolje potrošiti, ispostavilo se da se investicije u skupocenu opremu i staze višestruko vraćaju, u milionima dinara dnevno...

- Ove sezone, svakodnevno, imamo po 2.000 skijaša, i svako kupi ski-pas koji košta 1.450 dinara - objašnjava Darko Đurović, direktor TO Zlatibora.

- Izgrađena je najbolja žičara na Balkanu, šestosed, postavljen je sistem za veštačko osnežavanje, a tu su i staze za tjubing, te još dve sidro-žičare, pokretna traka koja mališane vozi na vrh staze, ugostiteljski objekti, suvenirnica... Obnovljeni su prilazni putevi i parkinzi. Zato, iako imamo osam kilometara staza, "Skijališta Srbije" pripremaju izgradnju novih trasa.

Pune ruke posla na Zlatiboru imaju i škole skijanja, zarađuje se na iznajmljivanju opreme, a hoteli i privatni smeštaj beležili su i do 95 odsto popunjenosi kapaciteta. Tokom praznika, te redovnog i vanrednog raspusta, ovde je bilo i po 20.000 gostiju, među kojima - prvi put - i skijaša iz zapadne Evrope. Da ovaj trend ne bi bio kratkog daha, Zlatiborci se nadaju startu izgradnje auto-puta, a i obnova aerodroma "Ponikve", nadomak Užica, donela bi im mnogo koristi. Ipak, kako kažu, urgentna je izrada kolektora i prečišćivača otpadnih voda.

Golija - Da bi ljubiteljima skijanja u čitavoj Srbiji približio ovdašnje prirodne lepote i potencijale u koje je, poslednjih godina, uloženo mnogo novca i truda, Turistički centar "Odrvraćenica" - u saradnji sa skijaškim klubom "Golija" - Sportskim savezom u Novom Pazaru - predstojećeg vikenda prvi put organizuje Otvoreno prvenstvo u skijanju. Očekuju se takmičari iz Novog Pazara, Sjenice, Ivanjice, Raške, Kraljeva, Leposavića, sa Kopaonika..., a turistički radnici na ovoj planini - godinama neopravdano zapostavljanoj - pripremaju i manifestaciju "Dan na Goliji", na kojoj će moći da uživaju i gosti koji nisu vični skijanju.

Divčibare - Od početka zimske turističke sezone, na stazi Crni vrh bilo je oko 4.000 skijaša, a zarada je dostigla četiri miliona dinara. Stoga u valjevskom "Valisu", koji gazduje skijalištem, očekuju da do kraja sezone, 15. marta, bude više od 5.000 smučara.

Ski-staza dugačka je 850 metara, ima dvosednu žičaru kapaciteta 1.200 skijaša na sat, pa celodnevni ski-pas za odrasle košta hiljadu, a za decu 800 dinara.

- Najveći problem predstavlja stari tabač za sneg, kojem treba čak pet sati da stazu Crni vrh pripremi za naredni dan - kaže Milorad Minić, direktor "Valisa".

- Novi, savremeni tabač sve radi dvostruko brže, ali košta oko tri miliona dinara, što trenutno nemamo. Velika boljka je i neodgovarajući prilazni put, ali je sudski spor sa vlasnicima zemljišta rešen u korist grada Valjeva, koji treba da otkupi još 12 ari zemljišta kako bi do ski-staze bila probijena trasa široka šest metara.

Goč - Žitelji Kraljeva i Vrnjačke Banje, kojima je ne tako daleki Kopaonik i ove zime bio cenovno "previsok", na obližnjem Goču još mogu da se skijaju i uživaju na snegu za male pare. Istina, Dobre Vode na kraljevačkoj strani planine - sa dva hotelčića, jednim smučarskim domom i dve ski-staze od po 200 metara, sa ski-liftovima - nisu kao Kopaonik, ali poseta nije izostala, tim pre što je put sve vreme bio prohodan. Đaci na tradicionalnom zimovanju, ali i vikendaši, i danju i noću mogli su da uživaju na skijama za samo 400 dinara.

S druge, vrnjačke strane Goča - "kod Krsta" - ove zime takođe je bilo kao retko kad, i po sličnim cenama. Nije prošao vikend a da se na jednoj stazi od 1.500 metara - sa "sidrom" i dve dečje uspinjače od po 250 metara - ne okupi bar 2.000 skijaša. Nažalost, baš kada je u Srbiji proglašen prinudni raspust, "sidro" je puklo i umanjilo možda najveću skijašku posetu do sada. Žičara je, srećom, brzo popravljena...

Stara planina - Popunjeni su svi kapaciteti u novootvorenom zimskom turističkom centru, a iz istoimenog hotela na Jabučkom ravništu saopštavaju da je najviše gostiju iz centralne Srbije, te Beograda i Vojvodine. Polupansion košta 25 evra, putevi su prohodni i čisti, a na stazama ima oko metar utabanog snega, pa nema potrebe za veštačkim osnežavanjem. Zaljubljenicima u skijanje na raspolaganju je 13 kilometara staza: od cicibanskih, pa do onih koje su pravljene za međunarodna takmičenja, i sve su "pokrivene", uključujući i prvu "gondolu" u Srbiji. Domaćini zato očekuju da će zimska turistička sezona biti produžena i posle 31. marta.

Zlatar - Baš kada je bilo najviše snega u poslednjih nekoliko decenija, ova planina ostala je bez gostiju, pa je četvoroseda žičara, koja polazi gotovo iz centra grada, zimus prevozila uglavnom meštane, manje grupe komšija iz okolnih gradova i retke goste u privatnim objektima.

Prema rečima Đorđa Obućine, direktora TO u Novoj Varoši, dva najveća objekta na planini - zavod "Zlatar" i hotel "Panorama" - zatvoreni su, a i žičara na skijalištu Briježđa radila je samo 25 dana i imala po 130 smučara koji su dnevni ski-pas plaćali od 300 do 500 dinara. Inače, za gradnju žičare od 850 metara, koja može da preveze 1.200 smučara za sat, potrošeno je 220 miliona dinara, ali nedostaju akumulacija vode, topovi za sneg i, ove zime pozajmljivan, tabač. Na kraju, uprkos najavama, na visu Pucarevina, ili kod TV releja na Cvijetnjaku, na krajnjoj stanici žica, nije podignut nijedan ugostiteljski objekat, a nije uređen ni prilaz iz grada.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik