Manje posećene zemlje Evrope koje morate jednom u životu da obiđete

Bez autora
Dec 06 2023

Evropa nije nepoznata turistima. Zemlje poput Francuske, Španije i Italije često su na vrhu popisa najpopularnijih destinacija na svetu.

Turska se takođe visoko pozicionirala kao jedna od najomiljenijih zemalja kod turista. Međutim, postoje i druge zemlje koje obavezno treba posetiti, a koje nisu na listama turista.

Turisti se retko odlučuju da putuju u manje turistički posećene zemlje Evrope. Ponekad je potrebno skrenuti sa utabanih turističkih staza i potražiti nešto drugo, manje poznato, a podjednako lepo i bajkovito. Medijska kuća Juronjuz (Euronews) je napravila listu manje poznatih zemalja, zapostavljenih destinacija koje bi trebalo posetiti na sledećem putovanju.

Rumunija – taj divni bajkoviti osećaj

Rumunija je najpoznatija po svojoj povezanosti sa Drakulom. To je zemlja nazubljenih planinskih vrhova, dvoraca sa visokim tornjevima i srednjovekovnim gradovima koji od davnina odolevaju zubu vremena.

Ova zemlja je poznata po fascinantnim ljudima i rustičnim selima koja prikazuju tradicionalnu kulturu ove zemlje. Osim toga, tu ima dosta kulturno-istorijskog sadržaja, kao i prirodnih lepota koje mogu zadovoljiti sve turističke ukuse i potrebe. Glavni grad Bukurešt ima jedinstven arhitektonski stil koji spaja klasičnu arhitekturu 19. veka sa arhitekturom sovjetskog brutalističkog stila.

Lihtenštajn – mirno istraživanje planina

Ova malena država je smeštena u planinama između Švajcarske i Austrije. Iako je mala zemlja i nema svoj aerodrom, lako je dostupna putnom i železničkom infrastrukturom. Lihtenštajn je najmanje posećena zemlja Evrope, što je velika nepravda.

Lihtenštajn je smešten uz Alpe, pa je izuzetno važna privredna grana zimski truizam. Osim skijanja, postoji mnogo pešačkih i biciklističkih staza za istraživanje zemlje koje su bez uobičajenih turističkih gužvi. U Lihtenštajnu postoji takođe mnogo kulturnih znamenitosti i lepih gradova. Ova bajkovita zemlja je toliko mala da se može obići za dva dana.

Finska – netaknuta divljina

Sa mnogo manje turista od susedne Norveške i Švedske, Finska nudi savršenu priliku da se izgubite u visokim šumama i kristalno čistim jezerima idiličnih nacionalnih parkova u zemlji. Tu možete sresti najrazličitije životinje i uživati noću u polarnoj svetlosti.

Pored prirode, treba izdvojiti i moderne gradove i tradicionalna sela. Finska je poznata po tome da u njoj žive najsrećniji ljudi na svetu, što se prilikom posete može i osetiti.

Luksemburg – jedinstveni gradski pejzaž

Luksemburg nema izlaz na more i često se zanemaruje u korist njegovih poznatijih komšija Francuske i Nemačke. Međutim, njegov glavni grad iz bajke, srednjovekovni dvorci i slikovita sela čine ga vrednim posete.

Iako se radi o maloj zemlji, Luksemburg ima mnogo prirode za istraživanje. Tu se nalaze dobro održavane biciklističke i pešačke staze koje prolaze preko šumovitih brda i dolina koje su okružene vinogradima. Luksemburg spada među najmanje zemlje Evrope, a kvalitet života koji postoji tu retko se može videti na bilo kom drugom mestu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik