Semberski pčelari sabiraju štetu, jer je ova godina bila veoma loša za proizvodnju meda, pa su prinosi kod većine prepolovljeni. Biljke su slabo medile, nisu bili naklonjeni ni vremenski uslovi, a problema je bilo i sa pašom. Prema riječima predsjednika Udruženja pčelara "Semberija" Ljube Novakovića slabo ko je uspio da pokrije troškove. Godina je bila jako loša. Mraz, loši vremenski uslovi, slaba vegetacija, loša paša, sve je to uticalo na slabe prinose, kazao je Novaković. On je istakao da su prinosi nezapamćeno mali. Imam 87 sanduka pčela, a računica pokazuje da neću moći pokriti ni osnovne troškove. Da je godina bila bolja i da je vrijeme poslužilo, ne bi trebalo puno za uspjeh, jer jedno društvo pčela za samo jedan dan može da unese i do sedam kilograma meda u košnicu, naveo je Novaković.
Semberski pčelari sabiraju štetu, jer je ova godina bila veoma loša za proizvodnju meda, pa su prinosi kod većine prepolovljeni. Biljke su slabo medile, nisu bili naklonjeni ni vremenski uslovi, a problema je bilo i sa pašom.
Prema riječima predsjednika Udruženja pčelara "Semberija" Ljube Novakovića slabo ko je uspio da pokrije troškove.
- Godina je bila jako loša. Mraz, loši vremenski uslovi, slaba vegetacija, loša paša, sve je to uticalo na slabe prinose - kazao je Novaković. On je istakao da su prinosi nezapamćeno mali.
- Imam 87 sanduka pčela, a računica pokazuje da neću moći pokriti ni osnovne troškove. Da je godina bila bolja i da je vrijeme poslužilo, ne bi trebalo puno za uspjeh, jer jedno društvo pčela za samo jedan dan može da unese i do sedam kilograma meda u košnicu - naveo je Novaković.
U udruženju, dodao je, ima pčelara koji su zbog svega toga imali ogromne gubitke. Izgubili su i do 150 društava, što se odrazilo na prinose meda.
- Prinosi se u prosjeku kreću oko tri kilograma po košnici. Da bi pčelar mogao da kaže da je imao uspješnu sezonu potrebno je mnogo više, odnosno iznad osam kilograma meda, a toga na našim prostorima nije bilo - dodao je Novaković, koji je najstariji pčelar u Semberiji.
Ovaj 85-godišnjak se od djetinjstva bavi pčelarenjem.
- Nekada sam imao po 200 košnica, sada imam 87. Smanjujem polako, prošle godine prodao sam 50 košnica. Prije četiri godine vadio sam po četiri kilograma meda iz jednog rama i to je bilo pravo čudo - kazao je on i dodao da se 2015. godina, koja je bila najmedonosnija u skorije vrijeme, neće dugo ponoviti.
Pojedini pčelari u posljednje vrijeme okreću se proizvodnji matica, sve unosnijem poslu u pčelarstvu, koji zahtijeva dosta znanja, truda i rada.
- To je zahtjevan posao i ne može ga svako obavljati, mora se imati znanje o tome i treba biti obučen za taj posao. U udruženju ima članova koji su se odlučili na proizvodnju matica. I ja proizvodim matice, ali uglavnom za svoje potrebe - istakao je on.
Udruženje pčelara "Semberija" danas broji 110 članova. Riječ je uglavnom o iskusnim pčelarima. Mlađi se, kazao je Novaković, sve rjeđe odlučuju na ovaj posao. On je dodao da bi volio da u udruženju vidi veći broj žena, iako ih trenutno ima nekoliko.
- Žene su, kao i u svakom drugom poslu, veoma sposobne. Tako ih i u pčelarstvu ima veoma uspješnih - dodao je on.
Prihrana
Za one koji su u avgustu obavili prihranu iduća godina mogla bi biti nešto povoljnija. Iako tokom zime pčele uglavnom miruju, posla za pčelare ipak ima i to u radionici.
- Mora se imati uvid u stanje košnica. Snijeg ne treba uklanjati sa košnica i oko njih, jer je on dobar izolator u zimskom periodu. Nakon zime, negdje u februaru, potrebno je početi sa prihranom pogačama - kazao je Novaković.