Mesečna kamata 1,5% ako kasnite s plaćanjem računa

Bez autora
Feb 21 2011

Građani koji mesečne račune plaćaju posle naznačenog roka moraju da računaju da će izdvojiti i dodatni novac za zateznu kamatu. Ova zatezna mesečna kamata na račun za struju, komunalije i telefon u proseku iznosi 1-1,5 odsto. Najskuplje je ukoliko kašnjenja pređu godinu dana, jer osim kamate dužnik plaća i dodatne sudske troškove. Za neplaćene račune za struju u decembru i januaru, odnosno na račune koji su kasno plaćeni, uračunata je kamata od 1,2 odsto. Kada je reč o računima za fiksni i mobilni telefon, građani su uglavnom redovne platiše, jer je naplativost oko 95 odsto. Zatezna kamata kada korisnik kasni sa plaćanjem za fiksnu, mobilnu telefoniju ili internet obračunava se u skladu sa Zakonom o visini stope zatezne kamate. To uključuje fiksnu stopu od 0,5 odsto plus mesečnu stopu rasta cena na malo. Zato kamata varira od meseca do meseca, a u poslednjih šest meseci je u proseku iznosila 1,5 odsto.

Mesečna kamata 1,5% ako kasnite s plaćanjem računaGrađani koji mesečne račune plaćaju posle naznačenog roka moraju da računaju da će izdvojiti i dodatni novac za zateznu kamatu...

Ova zatezna mesečna kamata na račun za struju, komunalije i telefon u proseku iznosi 1-1,5 odsto. Najskuplje je ukoliko kašnjenja pređu godinu dana, jer osim kamate dužnik plaća i dodatne sudske troškove.

Za neplaćene račune za struju u decembru i januaru, odnosno na račune koji su kasno plaćeni, uračunata je kamata od 1,2 odsto, navode u kol-centru Elektrodistribucije Beograd (EDB ).

Kada je reč o računima za fiksni i mobilni telefon, građani su uglavnom redovne platiše, jer je naplativost oko 95 odsto.

- Zatezna kamata kada korisnik kasni sa plaćanjem za fiksnu, mobilnu telefoniju ili internet obračunava se u skladu sa Zakonom o visini stope zatezne kamate. To uključuje fiksnu stopu od 0,5 odsto plus mesečnu stopu rasta cena na malo. Zato kamata varira od meseca do meseca, a u poslednjih šest meseci je u proseku iznosila 1,5 odsto – objasnili su za „24 sata” u Telekomu Srbija.

Po istoj formuli, 0,5 odsto plus rast cena na malo, zateznu kamatu računa i JKP Infostan.

- Zateznu kamatu uračunamo već na uplatnici za naredni mesec u odnosu na prethodni, dakle mesec na koji se kamata odnosi – kažu u Infostanu.

Kada kašnjenja pređu godinu dana, preduzeća pokreću sudski postupak kako bi naplatila potraživanja. Služba za prinudnu naplatu Infostana ovih dana pokrenula je postupak utuženja za ranija potraživanja.

- Dužnici koji ne izmire zaostale obaveze biće u obavezi da plate i dodatne sudske troškove, ali i kamatu koja se obračunava do dana izmirenja duga - upozoravaju u ovom preduzeću.

Porez na imovinu

Uprava Ukoliko kasnite sa plaćanjem poreza na imovinu, Poreska uprava zaračunava zateznu kamatu tako što na referentnu kamatnu stopu koja iznosi oko 12 odsto doda još 10 procenata, što okvirno iznosi 22 odsto godišnje, navode u informativnoj službi Poreske uprave. Za razliku od ostalih računa, najduže je potrebno čuvati račune Poreske uprave, jer je opšti rok zastarelosti 10 godina.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik