Milion evra za kredite poljoprivrednicima

Bez autora
Mar 21 2013

Pokrajinski fond za razvoj poljoprivrede počeo je da realizuje prve ovogodišnje kreditne linije. Danas su potpisana 93 ugovora o kreditima za nabavku novih sistema i opreme za navodnjavanje, staklenika i plastenika i za podizanje novih vinograda. Ukupan iznos sredstava koji je dodeljen kroz ove, izuzetno povoljne kredite, iznosi blizu milion evra. Krediti su odobreni pod izuzetno povoljnim uslovima, sa niskim kamatnim stopama, koje iznose od jedan do dva posto godišnje i sa dugim grejs periodom od šest meseci do tri godine. Pravo na kredite za navodnjavanje ostvarila su 62 korisnika u ukupnom iznosu od blizu 650.000 evra. Za zaštićene bašte odobreno je 17 kredita u ukupnom iznosu od 100.000 evra, a za podizanje višegodišnjih zasada vinove loze i opreme u vinogradarstvu, Fond je odobrio 14 kredita, čija je vrednost veća od 80.000 evra. Veoma brzo, biće obrađeni i zahtevi za preostale dve kreditne linije - za poljoprivrednu mehanizaciju i pčelarstvo.

Milion evra za kredite poljoprivrednicimaPokrajinski fond za razvoj poljoprivrede počeo je da realizuje prve ovogodišnje kreditne linije.

Danas su potpisana 93 ugovora o kreditima za nabavku novih sistema i opreme za navodnjavanje, staklenika i plastenika i za podizanje novih vinograda. Ukupan iznos sredstava koji je dodeljen kroz ove, izuzetno povoljne kredite, iznosi blizu milion evra.

Direktor Fonda za razvoj poljoprivrede Jožef Sabo rekao je da su krediti odobreni pod izuzetno povoljnim uslovima, sa niskim kamatnim stopama, koje iznose od jedan do dva posto godišnje i sa dugim grejs periodom od šest meseci do tri godine. Pravo na kredite za navodnjavanje ostvarila su 62 korisnika u ukupnom iznosu od blizu 650.000 evra. Za zaštićene bašte odobreno je 17 kredita u ukupnom iznosu od 100.000 evra, a za podizanje višegodišnjih zasada vinove loze i opreme u vinogradarstvu, Fond je odobrio 14 kredita, čija je vrednost veća od 80.000 evra. Veoma brzo, biće obrađeni i zahtevi za preostale dve kreditne linije - za poljoprivrednu mehanizaciju i pčelarstvo, rekao je Sabo.

Od početka rada, Fond za razvoj poljoprivrede plasirao je više od 2.200 kredita, čija vrednost je oko 14 miliona evra. To je jedan od oblika podrške Pokrajine razvoju agrara.

Predsednik Vlade Vojvodine dr Bojan Pajtić prisustvovao je potpisivanju ugovora i, obraćajući se korisnicima kredita, izrazio zadovoljstvo zbog njihovog velikog interesovanja za konkurse Pokrajinskog fonda za razvoj poljoprivrede. Prema njegovim rečima, to pokazuje da ovi krediti, pored toga što su najpovoljniji u državi, odgovaraju potrebama poljoprivrednika.

U proteklih šest godina, oko 36 milijardi dinara usmereno je u razvoj poljoprivrede. Kada se uzme u obzir koliki je priliv sredstava u pokrajinski budžet, jasno se vidi da je poljoprivreda bila u središtu napora Pokrajinske vlade, istakao je Pajtić.

Govoreći o planovima Vlade Vojvodine, Pajtić je rekao da su sistemi za navodnjavanje jedan od prioriteta, jer bez njih nema kontrolisane proizvodnje. Govorio je i o podršci za izgradnju zaštićenih bašti, odnosno plastenika i staklenika i nabavku zaštitnih mreža za voćnjake jer, kako je rekao, povrtarstvo i voćarstvo omogućavaju veće prihode poljoprivrednicima. Da bi se to postiglo, predviđene su subvencije iz pokrajinskog budžeta. Pored većih prihoda, bitno je što ova vrsta poljoprivredne proizvodnje radno angažuje mnogo više ljudi, pa se na taj način rešava i problem zapošljavanja, naglasio je Pajtić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik