Mladi razmišljaju o odlasku zbog malih plata u stranim kompanijama

Bez autora
Aug 21 2019

U centralnom gradu Šumadije trenutno je bez posla 17.000 radno sposobnih stanovnika, kažu podaci kragujevačke filijale Nacionalne službe za zapošljavanje, što je za oko 7.000 manje nego pre 10 godina. Uskoro bi nezaposlenih moglo da bude i manje, budući da u gradu i okolini niču novi fabrički pogoni, uglavnom stranih kompanija. Mladi Kragujevčani su zadovoljni što ima posla, ali se žale na plate koje, kažu, nisu dovoljne za iole normalan život. U nemačkom „Simensu”, na primer, plate novozaposlenih se kreću oko 300 evra, a plate u „Fijatu”, od oko 400 evra, duplo su manje od plata radnika iste kompanije u Poljskoj. U „Simensu” sam na probnom radu, sam posao nije težak, ali je plata mnogo mala, ni 300 evra. S tim novcem ne može normalno da se živi.

Mladi razmišljaju o odlasku zbog malih plata u stranim kompanijamaU centralnom gradu Šumadije trenutno je bez posla 17.000 radno sposobnih stanovnika, kažu podaci kragujevačke filijale Nacionalne službe za zapošljavanje, što je za oko 7.000 manje nego pre deset godina.

Uskoro bi nezaposlenih moglo da bude i manje, budući da u gradu i okolini niču novi fabrički pogoni, uglavnom stranih kompanija. Mladi Kragujevčani su zadovoljni što ima posla, ali se žale na plate koje, kažu, nisu dovoljne za iole normalan život.

U nemačkom „Simensu”, na primer, plate novozaposlenih se kreću oko 300 evra, a plate u „Fijatu”, od oko 400 evra, duplo su manje od plata radnika iste kompanije u Poljskoj.

– U „Simensu” sam na probnom radu, sam posao nije težak, ali je plata mnogo mala, ni 300 evra. S tim novcem ne može normalno da se živi. Iznajmio sam stan, plaćam kiriju, hteo sam da se odvojim od roditelja. Plate inženjera su veće, ali mislio sam da će ova strana kompanija i nama sa srednjom školom da ponudi veće plate. Premišljam se, možda odem kod brata u Nemačku – kaže za „Politiku” jedan mladi Kragujevčanin koji je tek zakoračio u treću deceniju života.

Dolazak „Simensa” inicirao je ulaganja drugih stranih kompanija u „Majnd park” Bratislava Milanovića, kragujevačkog biznismena koji je još pre 20 godina započeo saradnju s nemačkim gigantom. U „Majnd parku”, industrijskoj zoni od nekoliko stotina hektara u Sobovici nadomak Kragujevca, nići će, kako je najavljeno, potpuno novi grad s fabrikama, obdaništima, ambulantom, prugom, saobraćajnicama.

S austrijskim „Autoliftom” i španskom „Refisom”, kompanijama koje proizvode metalne i plastične delove za šinska vozila, već su potpisani ugovori, a Milanović je decembra prošle godine, kada je u „Majnd parku” otvorena prva fabrika, rekao da je 50 svetskih kompanija zainteresovano za ulaganja u ovoj industrijskoj zoni.

– Važne su fabrike i sve drugo što se gradi, ali za mene je najvažnije obrazovanje koje će mladi moći da steknu u „Majnd parku”. Obuka prve generacije inženjera već je počela na kragujevačkom Fakultetu inženjerskih nauka. Inače, za „Majnd park” je zainteresovano 50 kompanija iz naše zemlje i sveta. Sprovodimo ozbiljnu selekciju, jer želimo samo najbolje – istakao je Milanović decembra prošle godine, kada je u „Majnd parku” podignuta prva fabrika.

Prema rečima gradonačelnika Kragujevca Radomira Nikolića, u „Majnd parku” bi za nekoliko godina, ako ulaganja zadrže ovaj trend, moglo da bude otvoreno i do 7.000 radnih mesta.

– Moglo bi se ispostaviti da je ova investicija višestruko veća od „Fijatove” –kazao je Nikolić početkom 2018. godine, kada je ozvaničen dolazak „Simensa” u Kragujevac.

U industrijskim zonama na ulazu u grad s Koridora 10 takođe niču fabrike. Grade ih kineski „Jang Feng” i španska „Teknija”, kompanije koje proizvode automobilske delove, kao i „Vaker Nojzon”, multinacionalna kompanija koja se bavi proizvodnjom građevinskih mašina. U tim pogonima posao bi moglo da dobije oko 1.300 Kragujevčana.

Kragujevačke zanatske škole imaju dobar nastavnički kadar, moderne programe, organizuju kvalitetnu praksu za đake i stvaraju kvalitetne radnike, ali moglo bi se ispostaviti da stranim kompanijama to ne bude dovoljno, jer mnogi mladi napuštaju grad i odlaze u inostranstvo, gde za isti posao mogu da zarade mnogo više.

Nema preciznih podataka o broju onih koji su u potrazi za boljim životom napustili Kragujevac, ali se na ulicama grada svakodnevno mogu sresti grupe mladih koji razgovaraju o odlasku u Nemačku, Švajcarsku, Švedsku ili neku drugu bogatu zemlju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik