Na našim putevima milion vozila više

Bez autora
Jul 22 2019

Putarina u Srbiji nedavno je poskupela 12 odsto, tako da se očekuje da ove godine prihod od njene naplate dostigne oko 26,883 milijarde dinara. Od korišćenja srpskih auto-puteva prošle godine je naplaćeno 23,600 milijardi dinara. U „Putevima Srbije” ove godine očekuju uvećanje prihoda 13,9 odsto i uvećanje prometa vozila od oko četiri odsto. Prema podacima ovog javnog preduzeća u prvih šest meseci ostvaren je prihod od 11,137 milijardi dinara, što je 5,46 odsto više nego u istom periodu prethodne godine. Osim povećanja cene na uvećanje prihoda uticaće i otvaranje novih deonica auto-puteva tokom leta i jeseni, pre svega Obrenovac–Ljig, Surčin–Obrenovac i Niš–Dimitrovgrad. Naravno na to utiče i ukupan porast prometa vozila.

Na našim putevima milion vozila višePutarina u Srbiji nedavno je poskupela 12 odsto, tako da se očekuje da ove godine prihod od njene naplate dostigne oko 26,883 milijarde dinara.

Od korišćenja srpskih auto-puteva prošle godine je naplaćeno 23,600 milijardi dinara. U „Putevima Srbije” ove godine očekuju uvećanje prihoda 13,9 odsto i uvećanje prometa vozila od oko četiri odsto.

Prema podacima ovog javnog preduzeća u prvih šest meseci ostvaren je prihod od 11,137 milijardi dinara, što je 5,46 odsto više nego u istom periodu prethodne godine.

Osim povećanja cene na uvećanje prihoda uticaće i otvaranje novih deonica auto-puteva tokom leta i jeseni, pre svega Obrenovac–Ljig, Surčin–Obrenovac i Niš–Dimitrovgrad. Naravno na to utiče i ukupan porast prometa vozila.

Primera radi na srpskim auto-putevima od januara do juna bilo je 1,276 miliona vozila više nego u istom periodu prethodne godine.

Prošle godine na našim auto-putevima izbrojano je oko 55 miliona vozila, što je oko pet miliona više nego 2017.

Iz „Puteva Srbije”, više puta ranije, podsećali su da im za kvalitetno održavanje 15.700 kilometara puteva nedostaje oko 100 miliona evra.

I u obrazloženju odluke o poskupljenju putarine navedeno je da je trenutna visina putarine značajno niža od realne vrednosti i da bi trebalo da dostigne visinu koja bi pokrivala realne troškove izgradnje, poslovanja, održavanja i razvoja mreže puteva u Srbiji. Navedeno je takođe da je putarina poslednji put povećana 7. januara 2017, 10 odsto. Pre toga cena nije menjana od 2009. godine.

Cena materijala, energenata i opreme, koja se koristi za održavanje auto-puteva i ostalih puteva, u znatnoj meri je povećana u odnosu na 2017. godinu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik