Na pragu zime Đavolja varoš još mističnija

Bez autora
Nov 29 2022

Prirodni fenomen Đavolja varoš, koji je bio jedini srpske kandidat za izbor u Sedam novih svetskih čuda prirode, ove zime dočekaće turiste sa obnovljenim stazama i vidikovcima, kako bi gosti lakše i bezbednije doživeli sve čari ovog fenomena.

Lokalitet smešten u srcu Radan planine, čine 202 zemljane figure različitog oblika i visine od dva do 15 metara, sa kamenim kapama na vrhu. Svojom jedinstvenošću, snagom i lepotom ova atrakcija privlači turiste tokom cele godine.

„Meni je ovo jako zanimljivo kako je priroda napravila jedno po meni od Sedam svetskih čuda i ako to nije, možemo da kažemo da je osmo svetsko čudo“, rekao je Pančevac Nikola Đukić.

Vesna Jovanović, iz Smedereva, kaže da je fascinira neverovatan umetničko-prirodni ambijent Đavolje varoši.

Veliki kompleks na otvorenom, koji se prostire na 67 hektara zaštićene površine bogate specifičnim reljefom i mineralnim vodama, sa puno čistog vazduha i šuma, neprocenjivo je blago o kome brine kompanija „Planinka“ koja svake godine ulaže u izgradnju infrastrukture i obogaćenje sadržaja.

„Izgrađeni su prilazni putevi uređene su staze koje vode naše turiste do samog lokaliteta, nekoliko platformi u centru Đavolje varoši, a tu su i osvetljenje kako vezano za same figure, tako i za staze koje vode do lokaliteta“, navodi Slaviša Jovanović iz kuršumlijske „Planinke“. 

Novi sadržaji ovo mesto učiniće još mističnijim, što će mnoge tusiste podsetiti na legende o nastanku ovog čuda prirode.

„Najpoznatije su one koje govore da je ovde trebalo da se odigra venčanje između brata i sestre. Đavo je uzeo pod svoje meštane ovog kraja pa je u jednom trenutku Bog sjedinio nebo sa zemljom, odnosno zaustavio taj budući incest“, priča Marina Cvetković, turizmolog. 

Okamenjene svatove ili figure nastale erozivnim procesom, kako kaže nauka, godišnje poseti više od 50.000 turista.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik