Na srpskim putevima dogodine električni kombiji dometa 400 km

Bez autora
Aug 22 2019

Od sledeće godine na našim auto-putevima u tranzitu treba očekivati i prve električne kombije sa dometom do 400 kilometara. Posle automobila koje pokreće struja na red su došla i kombi vozila. „Mercedesov“ kombi koji vozi sedam osoba ili 1.000 kilograma tereta, do kraja godine, moći će da kupe taksisti, prevoznici i porodice. Njegov radijus nije samo gradska vožnja. Do 2025. godine „Mercedes“ planira da čak devet modela napravi na potpuno električni pogon. Ranije je prezentovan model "EQC", a sada i "EQV", dakle postoje već dva automobila sa autonomijom od 400 kilometara, što znači da se on sa performansama približava „Tesli“.

Na srpskim putevima dogodine električni kombiji dometa 400 kmOd sledeće godine na našim auto-putevima u tranzitu treba očekivati i prve električne kombije sa dometom do 400 kilometara. Ekipa RTS-a bila je juče na svetskoj promociji prvog takvog serijskog vozila u fabrici „Mercedes“ u Štutgartu.

Posle automobila koje pokreće struja na red su došla i kombi vozila. „Mercedesov“ kombi koji vozi sedam osoba ili 1.000 kilograma tereta, do kraja godine, moći će da kupe taksisti, prevoznici i porodice. Njegov radijus nije samo gradska vožnja.

Do 2025. godine „Mercedes“ planira da čak devet modela napravi na potpuno električni pogon. Ranije je prezentovan model "EQC", a sada i "EQV", dakle postoje već dva automobila sa autonomijom od 400 kilometara, što znači da se on sa performansama približava „Tesli“.

Intresnatno je da je radni vek baterije osam godina. Posle toga ne morate da bacite vozilo, već možete da ga vratite fabrici koja će promeniti bateriju i time obezbediti da još osam godina možete da koristite vozilo.

Njegova maksimalna brzina je 160 kilometra na sat, a kada biste sada koristili ovo vozilo kod nas na 100 pređenih kilometara trošak bi bio samo 100 dinara.

„Nadamo se da ćemo veoma brzo, kada se završi razvoj baterija, domet ovakvih vozila podići na 800 km, a vreme punjenja smanjiti na 15 do 20 minuta, što će ovakav prevoz približiti sadašnjim vozilima“, objasnio je Markus Breitšerdvit, direktor kombi programa u „Mercedesu“.

Prvi kombi na električni pogon neće biti jeftin, njegova cena u kompletnoj opremi premašuje 100.000 evra. On je namenjen bogatim tržištima Skandinavije gde država subvencionira i do 50 odsto od vozila, a punjenje i razni benefiti su sastavni deo kupovine.

Kod nas subvencija za kupovinu električnih vozila nema, dok je, na primer u Sloveniji, oko 7.000 evra, a u Hrvatskoj oko 10.000 evra pri kupovini.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik