Naftaši drže visoku cenu evrodizela

Bez autora
Apr 08 2010

Kada od vikenda bude poskupelo gorivo, ne samo da će derivati dostići rekordnu cenu već će evrodizel po prvi put koštati više od benzina, što nije slučaj gotovo ni u jednoj evropskoj državi. Najviša propisana cena evrodizela biće 116,05 dinara, dok će se benzin prodavati za 115,73 dinara za litar. Srbija će tako biti među samo tri zemlje u Evropi u kojima će evrodizel biti skuplji od benzina, s obzirom na to da je to slučaj još samo u Velikoj Britaniji i Švajcarskoj. U svim zemljama regiona benzin je skuplji. Takođe, ne treba zaboraviti da je akciza na dizel goriva kod nas niža od one na benzine, pa je još neshvatljivije kako se stiglo do ovolike cene evrodizela. Ono što može da uteši vozače, doduše minimalno, jeste da se od početka godine evrodizel na većini pumpi prodaje po cenama i do 10 dinara nižim od propisane maksimalne. Trgovci su se na ovakav potez odlučili reagujući na akciju Naftne industrije Srbije, koja je u februaru odlučila da benzin i evrodizel prodaje jeftinije od najviših propisanih cena.

Naftaši drže visoku cenu evrodizelaKada od vikenda bude poskupelo gorivo, ne samo da će derivati dostići rekordnu cenu već će evrodizel po prvi put koštati više od benzina, što nije slučaj gotovo ni u jednoj evropskoj državi.

Najviša propisana cena evrodizela biće 116,05 dinara, dok će se benzin prodavati za 115,73 dinara za litar. Srbija će tako biti među samo tri zemlje u Evropi u kojima će evrodizel biti skuplji od benzina, s obzirom na to da je to slučaj još samo u Velikoj Britaniji i Švajcarskoj. U svim zemljama regiona benzin je skuplji. Takođe, ne treba zaboraviti da je akciza na dizel goriva kod nas niža od one na benzine, pa je još neshvatljivije kako se stiglo do ovolike cene evrodizela.

Ono što može da uteši vozače, doduše minimalno, jeste da se od početka godine evrodizel na većini pumpi prodaje po cenama i do 10 dinara nižim od propisane maksimalne. Trgovci su se na ovakav potez odlučili reagujući na akciju Naftne industrije Srbije, koja je u februaru odlučila da benzin i evrodizel prodaje jeftinije od najviših propisanih cena.

Nebojša Atanacković iz kompanije „Nafta“ objašnjava da je evrodizel skuplji od benzina zato što mu je proizvođačka cena kod nas previsoka. Pošto nismo bili u situaciji da ga sami proizvodimo u potrebnoj količini, tržište je otvoreno za uvoz, ali prodavci su zadržali visoku cenu očigledno pravdajući je malom zaradom.

- Po ceni evrodizela se najbolje vidi promašenost situacije sa prometom derivata kod nas. Cena je visoka jer naše rafinerije nisu dovoljno efikasne. Evrodizel se prodaje po ceni od 102 i 103 dinara za litar i tu je veliki disparitet u odnosu na ono za koliko može da se proda i za koliko se prodaje. Pošto je slobodan uvoz nabavlja se za 15 do 20 dinara jeftinije, ali pošto na benzinu skoro da i nema zarade, to se nadoknađuje višim cenama evrodizela - ističe Atanacković.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik