Najlepši vodopadi u Srbiji

M.D.
Jul 29 2021

U Srbiji postoji preko 80 vodopada, od kojih su samo pojedini poznati domaćim turistima, jer se nalaze u blizini poznatih turističkih lokaliteta.

Međutim, bez obzira na svoju lepotu, najveći broj vodopada u našoj zemlji i dalje predstavlja nepoznanicu za mnoge ljubitelje prirode. Što zbog lošeg i nepristupačnog terena, što zbog veoma loše turističke promocije, ovi prirodni dragulji ostaju sakriveni od mnogobrojnih posetilaca iako zaslužuju ogromnu pažnju.

Najveći broj vodopada se nalazi u istočnoj i jugozapadnoj Srbiji, a poznavaoci tvrde da su najlepši u proleće i na jesen kada imaju najviše vode. Ukoliko do sada niste imali prilike da posetite neki od naših najlepših vodopada, u nastavku vam donosimo nekoliko interesantnih predloga.

1. Vodopad Tupavica

Najveći broj vodopada u Srbiji se nalazi na Staroj planini, a među njima se izdvaja vodopad Tupavica. Ovaj biser prirode je smešten na oko četrdesetak kilometara od Pirota, kod sela Dojkinci, na 1050 metara nadmorske visine, a visok je 27 metara. U toku najvrelijeg perioda godine, voda kaplje samo preko stena, dok u ostalim periodima godine ovaj vodopad možete videti u punoj lepoti i snazi. Neverovatno čista i hladna voda pada preko stena crvenkaste boje. Ovaj vodopad je interesantan posetiocima i tokom zimskih meseci, dok je temperatura u minusu, jer tada zaleđeni slapovi pružaju bajkovit prizor.

2. Krupajsko vrelo

Krupajsko vrelo se nalazi u istočnoj Srbiji, između sela Milanovac i Krupaja, na oko 35 kilometara od Žagubice. Do njega je najpristupačije doći asfaltnim putem koji povezuje Krepoljin i Despotovac. Ovo izvorište na svojoj površini stvara kraško jezero, okruženo zelenilom šuma, dajući vodi jedinstvenu plavu boju koja upotpunjuje izgled celokupnog predela. U neposrednoj blizini vrela nalazi se i termalni izvor sa temperaturom vode od 26,5 stepeni celzijusa. Oba izvora su pod zaštitom države kao spomenici prirode od nacionalnog značaja.


3. Lisine

Okolina Despotovca krije još jedan prirodni dragulj, a u pitanju je vodopad Lisine. Za ovaj vodopad ste verovatno već čuli, jer predstavlja jedan od najpristupačnijih, nauređenijih i najposećenijih vodopada u Srbiji. Smešten je na oko 400 metara nadmorske visine, a visok 25 metara. U blizini vodopada nalazi se Resavska pećina i manastir Manasija, kao najpoznatije turističke atrakcije ovog kraja. Snaga vodopada varira u zavisnosti od godišnjeg doba i količine padavina, te je najimpresivniji tokom jeseni i proleća. Vodopad Lisine se takođe nalazi pod zaštitom države, kao rezervat prirode od izuzetnog značaja.


4. Mokranjske stene

Desetak kilometara južno od Negotina, u blizini sela Mokranje, nalazi se predivan vodopad okružen raznovrsnim zelenilom, brdima i stenama Negotinske krajine. U podnožju vodopada nalazi se živopisno jezero koje u letnjim mesecima posećuju uglavnom meštani okolnih sela i Negotinci.  Prilaz Mokranjskim stenama je nažalost još uvek neuređen, pa je užitak u spektakularnoj prirodi rezervisan za najupornije. U neposrednoj blizini ovog lokaliteta se nalazi i čuveni vinogradarski reon sa nezaobilaznim Rajačkim Pivnicama, kao i lovište Alija koje se prostire na preko 300 hektara.


5. Jelovarnik

Vodopad Jelovarnik je otkriven tek 1998. godine i nalazi se na Kopaoniku, udaljen 25 kilometara od Brusa i 2,5 kilometra od Pančićevog vrha. Visok je 71 metar i predstavlja jedan od najviših vodopada u Srbiji. Polularan naziv za ovaj vodopad jeste „Slap od sedam suza“. Okružuju ga guste šume bukve, smrče i planinskog javora na 1200 metara nadmorske visine. Protok vode na vodopadu Jelovarnik je oko 20 litara po sekundi, dok za vreme otapanja snega zna da naraste i do 400 litara po sekundi! Vodopad je zajedno sa okolnom florom i faunom proglašen prirodnim rezervatom. Ukoliko planirate da posetite Kopaonik, ne propustite da obiđete i ovo fantastično mesto.


6. Prskalo

Možda nije najsnažniji, ali svakako jedan od najinteresantnijih vodopada u Srbiji jeste vodopad Prskalo. Popularan naziv za ovaj vodopad je i Mali Kolorado, a nalazi se pored samog puta koji od Pasuljanskih livada vodi ka Čestobrodici. Visok je negde oko 10 metara, a u njegovom podnožju su postavljeni drveni stolovi i stolice kako bi posetioci mogli da uživaju u jedinstvenom ambijentu. Međutim, trebalo bi napomenuti da je infrastruktura jako loša, pa je šumski put koji vodi do vodopada tokom proleća i jeseni gotovo neprohodan. Upravo zbog ove činjenice, vodopad Prskalo nije turistički popularna destinacija, tako da njemu za sada uživaju samo istinski zaljubljenici u prirodu.



Srbija zaista obiluje vodopadima koji svojom lepotom i snagom oduzimaju dah. Imajući u vidu da se čak 2/3 vodopada u Srbiji nalazi na Staroj planini, to može biti značajan turistički potencijal ove oblasti.

Osim Stare planine, svaki kraj naše zemlje krije bar po jedan skriveni vodopad do kojeg je moguće doći na lakši ili teži način.  Na sajtu www.vodopadisrbije.com možete pronaći spiskove svih vodopada u Srbiji i izabrati barem jedan kao svoju narednu destinaciju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik