Najmlađe automobile voze u Luksemburgu, najstarije u Litvaniji

Bez autora
Aug 23 2022

Svaki drugi automobil u Luksemburgu mlađi je od dve godine, pokazalo je istraživanje Eurostata o tome koliko stara putnička vozila imaju građani EU.

Krajem 2020. najveći udeo najnovijih putničkih automobila, onih koji imaju najviše dve godine – među državama članicama EU registrovan je u Luksemburgu, čak 22 odsto svih putničkih automobila u ovoj državi.

Nakon Luksemburga slede Francuska, Austrija, Irska, Belgija i Švedska, u kojima je od 16 do 17 odsto takvih vozila.

Najveći udeo putničkih automobila starosti od dve do pet godina isto je u Luksemburgu, ali i Irskoj (po 28 odsto) i u Belgiji (24 odsto).

S druge strane, najveći udeo najstarijih putničkih automobila, starijih od dve decenije registrovan je u Poljskoj (40 odsto), Estoniji (33 odsto) i Finskoj (28 odsto).

Država sa najviše automobila starijih od 10 godina je Litvanija, čak 81 odsto, zatim u Rumuniji (80) i Poljskoj (78).

U Luksemburgu je, s druge strane, te svaki četvrti autmobil stariji od deset godina, dok je ovakvih putničkih vozila u Irskoj i Belgiji manje od trećine.

Poslednjih godina, pojedine zemlje su nudile programe koji podržavaju kupovinu novih automobila sa niskim emisijama štetnih gasova, navodi Eurostat, dok su stari automobili rashodovani.

“Opšti cilj ovih programa je obnova putničkog voznog parka automobilima sa nižim emisijama štetnih gasova, uz istovremeno stimulisanje privrede”, ističu na Eurostatu i napominju da je obnavljanje flote otežano restrikcijama u vezi sa pandemijom COVID-19 i prekidima u lancu snabdevanja.

Ocenite tekst
Komentari
  • Marko

    Aug 24 2022
    Jel' moguće da ima starijih od naših?! Ja sam do prošle godine vozio starudiju od Punta, ali je kad su pooštrili, jedva prošao tehnički, pa sam ga za svaki slučaj prodao, dok još može. Sad se mislim šta da radim, da li da uopšte kupujem drugi, jer kako je poskupelo i gorivo i održavanje, ne znam treba li mi to uopšte?! Kad mi zatreba auto, odem lepo u MMS, iznajmim da se poslužim, a za onoliko koliko mi treba, mogu da se vozim i taksijem. I kad sve saberem, opet je jeftinije nego da imam svoj auto i da plaćam za njega sve što treba, a mirna mi glava.
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik