Najtraženiji odmori u špicu sezone

Bez autora
May 30 2023

Najave da je inflacija dostigla maksimum i u Evropi i da se ekonomska situacija blago stabilizuje uticalo je i na putnike koji planiraju međunarodna putovanja.

Najnoviji izveštaj Međunarodnog udruženja avio-prevoza (IATA) pokazuje da je potražnja za putovanjima za 35 odsto viša nego u prvom tromesečju prošle godine. Istraživanje u kome je učestvovalo 4.700 putnika iz 11 zemalja, pokazalo je da se već u prvom kvartalu može zaključiti da će turistička godina biti rekordna, preneo je sajt „Šengen viza info”. Prema tom istraživanju, 79 odsto anketiranih putnika je naglasilo da planira da putuje u periodu između juna i avgusta, dok je 85 odsto njih izjavilo da ih ne bi iznenadilo da se dogode prekidi u sezoni putovanja zbog nekih problema. Ipak, kraj pandemije je turistički sektor umirio u potpunosti jer se makar mogu očekivati nesmetana putovanja iz zdravstvenih razloga. Najznačajniji porast se očekuje u azijskoj pacifičkoj regiji, na Bliskom istoku (42 odsto), Evropi (39,9 odsto), Africi, pa u Americi. Iz udruženja IATA su poručili da se očekuju rekordni rezultati u špicu sezone.

Kako bi se odgovorilo da ovu ogromnu potražnju putnika, avio-prevoznici već sada planiraju posao u skladu sa veličinom aerodroma i kapacitetima, kako se ne bi dogodilo da u sezoni bude smetnji. Predstavnike avio-saobraćaja najviše brine nedostatak radne snage, ali i sve češći štrajkovi zaposlenih. Kako kažu, industrija putovanja i turizma nedavno je zabeležila značajan napredak, oporavivši se od razorne situacije izazvane virusom korona. Nedavno su podaci udruženja IATA pokazali da su evropski prevoznici u martu ove godine zabeležili rast prometa od 38,5 odsto u odnosu na podatke iz istog perioda prošle godine. U Svetskom turističkom barometru Svetske turističke organizacije saopšteno je nedavno da je i ove godine zabeležen brzi oporavak turizma i da su međunarodni dolasci od januara do marta 2023. godine dostigli 80 odsto prepandemijskog nivoa.

Prema barometru, procenjuje se da je 235 miliona turista putovalo u inostranstvo u prva tri meseca ove godine, što je više nego dvostruko u odnosu na isti period 2022. godine.

Podsećamo, međunarodni turizam je 2022. godine ostvario 63 odsto svog nivoa u periodu poređenja pre virusa korona, iako je bio udvostručen u odnosu na 2021. godinu. Ukupno 917 miliona turista putovalo je u inostranstvo 2022. godine, što je 101,6 odsto više u odnosu na 2021. godinu.

Kako je izjavio generalni sekretar Svetske turističke organizacije Zurab Pololikašvili, početak godine je ponovo pokazao jedinstvenu sposobnost turizma da se oporavi. Evropa je već dostigla 90 odsto nivoa turista pre pandemije i dalje se beleži rast.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik