Najveći izvoz Vojvodine

Bez autora
Feb 08 2012

Najveće učešće u izvozu Srbije u 2011. godini imao je region Vojvodine - 37,2 odsto, dok je najveće učešće u uvozu imao Beogradski region - 45,5 odsto. Posle Vojvodine, najveće učešće u izvozu imao je Beogradski region - 23,5 odsto, Region Šumadije i Zapadne Srbije - 20 odsto, Region Južne i Istočne Srbije 19 odsto, a oko 0,3 odsto izvoza je nerazvrstano po teritorijama. Najveće učešće u uvozu, posle Beogradskog regiona, imao je Region Vojvodine - 30,3 odsto, Region Šumadije i Zapadne Srbije - 13,2 odsto, Region Južne i Istočne Srbije - 9,9 odsto, a oko 1,1 odsto uvoza je nerazvrstano po teritorijama. Izvoz i uvoz po regionima dat je prema sedištu vlasnika robe u momentu prihvatanja carinske deklaracije. To znači da vlasnici robe, po carinskom zakonu, mogu biti proizvođači, korisnici, izvoznici ili uvoznici robe. Tu činjenicu treba imati u vidu prilikom tumačenja podataka po regionima. Na primer, uvoz nafte i gasa, najvećim delom se obuhvata u regionima Vojvodine i Beograda, a to su energenti za ukupnu teritoriju Srbije.

Najveći izvoz VojvodineNajveće učešće u izvozu Srbije u 2011. godini imao je region Vojvodine - 37,2 odsto, dok je najveće učešće u uvozu imao Beogradski region - 45,5 odsto, pokazali su podaci Republičkog zavoda za statistiku (RZS).

Posle Vojvodine, najveće učešće u izvozu imao je Beogradski region - 23,5 odsto, Region Šumadije i Zapadne Srbije - 20 odsto, Region Južne i Istočne Srbije 19 odsto, a oko 0,3 odsto izvoza je nerazvrstano po teritorijama.

Najveće učešće u uvozu, posle Beogradskog regiona, imao je Region Vojvodine - 30,3 odsto, Region Šumadije i Zapadne Srbije - 13,2 odsto, Region Južne i Istočne Srbije - 9,9 odsto, a oko 1,1 odsto uvoza je nerazvrstano po teritorijama.

Izvoz i uvoz po regionima dat je prema sedištu vlasnika robe u momentu prihvatanja carinske deklaracije. To znači da vlasnici robe, po carinskom zakonu, mogu biti proizvođači, korisnici, izvoznici ili uvoznici robe.

Tu činjenicu treba imati u vidu prilikom tumačenja podataka po regionima. Na primer, uvoz nafte i gasa, najvećim delom se obuhvata u regionima Vojvodine i Beograda, a to su energenti za ukupnu teritoriju Srbije, naveo je RZS.

Prema odsecima Standardne međunarodne trgovinske klasifikacije, u izvozu najveće učešće imali su gvožđe i čelik sa 992 miliona dolara, obojeni metali - 878 miliona, električne mašine i aparati - 745 miliona, žitarice i proizvodi od njih - 732 miliona i povrće i voće - 658 miliona.

Prvih pet odseka sa najvećim učešćem u uvozu su nafta i naftni derivati sa 2,26 milijardi dolara, prirodni gas - 1,19 milijardi, drumska vozila - 1,07 milijardi, industrijske mašine za opštu upotrebu - 850 miliona, električne mašine i aparati - 838 miliona, a njihov uvoz čini 30,8 odsto ukupnog uvoza.

Odsek nerazvrstana roba, u koji se sada uključuje i roba na carinskom skladištu, ima visoko učešće u ukupnom uvozu od 6,1 odsto.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik