NALED u naredne dve godine predstavlja Srbiju u regionalnoj mreži Food habova

Bez autora
Apr 22 2024

Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) saopštila je danas da će u naredne dve godine predstavljati Srbiju u regionalnoj mreži Food habova, koju je pokrenuo Evropski institut za inovacije i tehnologiju (EIT), sa ciljem da se ubrzaju inovacije u proizvodnji hrane, smanje emisije ugljen-dioksida, potrošačima pruže zdravije i pristupačnije opcije u ishrani i unapredi bezbednost hrane.

Kako se navodi, NALED će zajedno sa Poljoprivrednim fakultetom u Novom Sadu, raditi na umrežavanju nauke i privrede i okupljanju istraživača, preduzetnika i akademske zajednice u zemlji, koji imaju želju da realizuju svoje ideje i inovacije u domenu poljoprivrede, a posebna podrška biće usmerena na razvoj ženskog preduzetništva i start-up scene.

"Kako bi se ojačali oni delovi Evrope koji su slabije razvijenih kapaciteta u pogledu inovacija u prehrambenom sektoru, EIT je osmislio paket projekata i programa usmerenih na obrazovanje, razvoj biznisa i razmenu dobrih praksi među članicama mreže, koje čine Bugarska, Hrvatska, Češka, Estonija, Mađarska, Letonija, Litvanija, Rumunija, Srbija, Slovačka i Slovenija", navodi se u saopštenju.

Ističe se da je menadžer za regulatornu reformu u NALED-u Todo Terzić rekao da je EIT, kao najveća i najdinamičnija svetska zajednica za inovacije u hrani, prepoznao Srbiju kao zemlju sa velikim potencijalom i pružio joj priliku da unapredi znanja i mogućnosti koje ima.

"Poljoprivreda je najvažnija izvozna grana, a kako bismo bili i ostali konkurentni na tržištu moramo da uhvatimo korak sa trendovima i modernizujemo tradicionalan način proizvodnje. Zato pozivamo sve inovatore, istraživače i preduzetnike da se prijave za programe podrške koji su otvoreni i tokom celog procesa oni mogu da računaju na našu pomoć", rekao je terzić.

Prema njegovim rečima, uloga NALED-a je da pomogne svim ciljnim grupama da se umreže sa vodecim evropskim poljoprivrednim preduzecima, univerzitetima i istraživačkim centrima, ali i da prošire svoja znanja putem onlajn kurseva i obrazovnih programa i da uz stručno mentorstvo i lako dostupna finansijska sredsta, steknu mogućnost da razviju svoje ideje "od koncepta do tržišta" i lansiraju inovativne proizvode.

U saopštenju se dodaje da svi koji budu želeli mogu da iskoriste prednosti stručnog mentorstva, prilagođenih preduzetničkih programa i lako dostupnih finansijskih sredstava koji ce im omoguciti da pokrenu, ubrzaju i unaprede svoje poslovanje, a do kraja aprila otvorena su četiri poziva.

To su EIT Jumpstarter, koji je namenjen timovima sa inovativnim poslovnim idejama koji žele da pokrenu svoju kompaniju, Sales Booster koji pomaže inovativnim startapovima da istraže i uđu na nova poljoprivredna i prehrambena tržišta širom Evrope, dok Team Up program spaja talentovane tehnološke inovatore sa odgovarajućim poslovnim partnerima kako bi ubrzali komercijalizaciju inovacija, a program Test Farms namenjen je startapovima i pojedincima koji imaju revolucionarne agro-tehnološke proizvode i usluge.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik