Nastavljen nizak obim trgovanja na novosadskoj „Produktnoj berzi“

Bez autora
Sep 20 2019

Nizak obim trgovanja na novosadskoj „Produktnoj berzi“ je nastavljen i ove sedmice. Ukupan promet na „Produktnoj berzi“ za ovu nedelju je iznosio 547 tona robe, čija je finansijska vrednost iznosila 10.780.000,00 dinara. Cena kukuruza prošlogodišnjeg roda se kretala u cenovnom rasponu od 14,00 do 14,50 dinara po kilogramu bez PDV-a. Ugovori za kukuruz roda 2019. godine sa isporukom u oktobru zaključivani su po cenama od 13,70 dinara po kilogramu bez PDV-a. Krajem nedelje potražnja za kukuruzom novog roda je bila po nešto višim cenama od zaključenih, što ukazuje na rast cena ove žitarice. Pšenica je ove nedelje izostala iz trgovanja na organizovanom robno-berzanskom tržištu.

Nastavljen nizak obim trgovanja na novosadskoj „Produktnoj berzi“Nizak obim trgovanja na novosadskoj „Produktnoj berzi“ je nastavljen i ove sedmice. Ukupan promet na „Produktnoj berzi“ za ovu nedelju je iznosio 547 tona robe, čija je finansijska vrednost iznosila 10.780.000,00 dinara.

Cena kukuruza prošlogodišnjeg roda se kretala u cenovnom rasponu od 14,00 do 14,50 dinara po kilogramu bez PDV-a. Ugovori za kukuruz roda 2019. godine sa isporukom u oktobru zaključivani su po cenama od 13,70 dinara po kilogramu bez PDV-a. 

Krajem nedelje potražnja za kukuruzom novog roda  je bila po nešto višim cenama od zaključenih, što ukazuje na rast cena ove žitarice.

Pšenica je ove nedelje izostala iz trgovanja na organizovanom robno-berzanskom tržištu. Na osnovu ponude i potražnje za hlebnim zrnom,  možemo reći da se je pšenica zadržala prošlonedeljni cenovni nivo od 17,20 dinara po kilogramu bez PDV-a.

Soja novog roda 2019. godine je trgovana po jedinstvenoj ceni od 35,40 dinara po kilogramu bez PDV-a, (38,94 dinara po kilogramu sa PDV-om), što ujedno predstavlja ovonedeljnu ponderisanu cenu. U odnosu na prethodni upoređujući podatak cena soje je viša za 1,14%.

Suncokret je trgovan po jedinstvenoj ceni od 31,00 dinara po kilogramu bez PDV-a (34,10 dinara po kilogramu sa PDV-om). U odnosu na prethodni upoređujući podatak cena je ostala nepromenjena.

Sojina sačma sa 44% proteina je realizovana po ceni od 42,50 dinara po kilogramu bez PDV-a (51,00 dinara po kilogramu sa PDV-om).

MARS (evropska agencija za monitoring useva) je smanjio svoje predviđanje prinosa kukuruza u EU na 7,63 tone po hektaru, što je 3,8% niže u odnosu na prošlomesečnu procenu od 7,93 tone po hektaru. Vrelina i nešto suše smanjili su prinose u jugoistočnoj Evropi, i centralna i zapadna Evropa imaju loše uslove.

Posle suše usevi su „značajno kompromitovani“ u delovima Francuske, Nemačkoj, zapadnoj Poljskoj i Češkoj. Predviđanje je takođe sniženo za Mađarsku, Rumuniju i Bugarsku, u odnosu na prethodna visoka očekivanja.

Takođe, tenzije u Persijskom zalivu, posle napada na naftna postrojenja u Saudijskoj Arabiji, početkom nedelje su dovele do skoka cene sirove nafte u Evropi i SAD. Cena je početkom nedelje zabeležila nagli rast, da bi tokom ostatka nedelje imala silazni trend usled oporavka proizvodnje. Ovaj rast povlačio je proizvode vezane za energiju.

Berzanski indeks PRODEX je na dan 19.09.2019. godine bio na nivou od 196,36 što predstavlja rast od 0,25 indeksnih poena.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik