Naučnici utvrdili: Povećanje minimalne plate smanjuje broj samoubistava

Bez autora
Jun 13 2019

Presek kretanja minimalne plate i broja samoubistava pokazao je da savezne države SAD koje povećavaju minimalnu platu registruju smanjenje broja samoubistava. Povećavanje minimalne plate i spuštanje poreza za osetljive kategorije za svega 10 posto može sprečiti i do 1.230 samoubistava godišnje, zaključak je istraživačkog rada američkih naučnika, koji je objavio Nacionalni biro za ekonomska istraživanja. Spuštanje poreza, odnosno subvencionisanje dela poreza za siromašne porodice sa decom, pored povećanja minimalne plate, znatno utiče na životne prospekte najugroženijih Amerikanaca. Kako se navodi, ta dva faktora pomažu manje obrazovanim i malo plaćenim radnicima koji spadaju u rizičnu grupu osoba kada je u pitanju oduzimanje sopstvenog života usled nemaštine.

Naučnici utvrdili: Povećanje minimalne plate smanjuje broj samoubistavaPresek kretanja minimalne plate i broja samoubistava pokazao je da savezne države SAD koje povećavaju minimalnu platu registruju smanjenje broja samoubistava.

Povećavanje minimalne plate i spuštanje poreza za osetljive kategorije za svega 10 posto može sprečiti i do 1.230 samoubistava godišnje, zaključak je istraživačkog rada američkih naučnika, koji je objavio Nacionalni biro za ekonomska istraživanja.

Spuštanje poreza, odnosno subvencionisanje dela poreza za siromašne porodice sa decom, pored povećanja minimalne plate, znatno utiče na životne prospekte najugroženijih Amerikanaca.

Kako se navodi, ta dva faktora pomažu manje obrazovanim i malo plaćenim radnicima koji spadaju u rizičnu grupu osoba kada je u pitanju oduzimanje sopstvenog života usled nemaštine.

Analiza kretanja minimalnih plata obuhvatila je period od 1999. do 2015. godine, a sproveli su ih, između ostalih, ekonomisti sa Univerziteta u Kaliforniji (Berkli) Ana Godi i Majkl Rajh i stručnjaci za javno zdravstvo Vilijam Dou i Kristofer Lovenštajn, prenosi Klix.ba.

Smrt iz očaja termin je koji su kreirali ekonomisti En Kejs i Angus Deton sa Univerziteta u Prinstonu, a odnosi se na smrtne slučajeve, često samoubistva sredovečnih muškaraca.

Kako bi se evaluirao odnos promene minimalca i broja samoubistava, stručnjaci sa Berklija su identifikovali savezne države koje su podigle minimalce od 1999. do 2015. godine, kao i države koje to nisu učinile.

Pokazalo se da broj smrti usled predoziranja drogom ne varira vezano za trenutak podizanja minimalca. S druge strane, broj smrtnih slučajeva koji nemaju veze sa drogom drastično je promenjen nakon implementacije odluke o povećanju minimalnih plata.

Povećanje subvencija na porez od 10 odsto smanjio je broj samoubistava za 5,5 odsto. Povećanje minimalca za 10 odsto smanjilo je broj samoubistava za 3,6 odsto.

"Kada se implementiraju spomenute politike, broj samoubistava brzo pada", zaključak je istraživača.

Takođe, povećanje minimalca odmah utiče na pad broja samoubistava, dok subvencije poreza rezultate donose sa zakašnjenjem tek sledeće godine s obzirom na to da poreskoj politici treba više vremena za efekat na terenu.

Efekat najviše ima uticaja na mlade muškarce, s obzirom na to da oni najčešće rade slabo plaćene poslove.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik