NBS traži rešenje za problematične kredite

Bez autora
May 04 2014

Formiranje investicionog fonda koji bi otkupljivao problematične kredite od banaka jedna je od sistemskih mera za rešavanje problema nenaplativih kredita u bankarskom sektoru Srbije, kažu u Narodnoj banci Srbije. U Narodnoj banci Srbije kažu da će, s obzirom na složenost rešenja, za realizaciju biti potrebno više vremena, a NBS će svakako biti uključena u navedeni proces u skladu s nadležnostima. Premijer Srbije Aleksanadar Vučić je u ekspozeu najavio formiranje posebne kompanije u vidu investicionog fonda koji bi otkupljivao problematične kredite, a kapital bi obezbedile banke i međunarodne finansijske institucije. U NBS su naveli da su glavni pokretači rasta problematičnih kredita u Srbiji bile privatne firme, posebno prerađivačke industrije, trgovine, građevinarstva, i one koja posluju s nekretninama.

NBS traži rešenje za problematične krediteFormiranje investicionog fonda koji bi otkupljivao problematične kredite od banaka jedna je od sistemskih mera za rešavanje problema nenaplativih kredita u bankarskom sektoru Srbije, kažu u Narodnoj banci Srbije.

U Narodnoj banci Srbije za agenciju Beta kažu da će, s obzirom na složenost rešenja, za realizaciju biti potrebno više vremena, a NBS će svakako biti uključena u navedeni proces u skladu s nadležnostima.

Premijer Srbije Aleksanadar Vučić je u ekspozeu najavio formiranje posebne komapnije u vidu investicionog fonda koji bi otkupljivao problematične kredite, a kapital bi obezbedile banke i međunarodne finansijske institucije.

U NBS su naveli da su glavni pokretači rasta problematičnih kredita u Srbiji bile privatne firme, posebno prerađivačke industrije, trgovine, građevinarstva, i one koja posluju s nekretninama.

Na kraju marta 2014. učešće problematičnih kredita privatnih preduzeća u ukupnim kreditima tog sektora bilo 29,34 odsto, dok je pokazatelj problematičnih kredita celokupnog sektora privrede, uključujući i javna preduzeća, bio 26,46 odsto, naveli su u NBS.

Pokazatelj problematičnih kredita u sektoru stanovništva, prema podacima NBS za kraj marta 2014. godine, i dalje je na relativno niskom nivou od 9,6 odsto.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik