Nekada su nadničili u Srbiji, a sad moraju da uvoze radnu snagu iz Vijetnama i Nepala

Bez autora
Jul 11 2019

Rumunska vlada će povećati kvote za zapošljavanje stranih radnika koji nisu iz EU za 50 odsto, što znači da će biti odobreno 30.000 radnih dozvola. Razlog je navodno veća potražnja lokalnih kompanija za radnicima koje tvrde da su pogođene krizom radne snage. Poslodavci tvrde da je teže nego ikada da se pronađu novi radnici u Rumuniji u sektorima kao što su građevinski radovi ili brodogradnja, zbog čega žele da dovedu strane radnike. Vlada je planirala da ove godine izda 13.500 radnih dozvola, ali je u januaru odlučila da podigne broj na 20.000. Tokom poslednjih nekoliko godina, Kina i Turska bile su dve vodeće zemlje odakle u Rumuniju stižu radnici migranti. Međutim, Vijetnam, Šri Lanka, Indija i Nepal sada mogu postati glavni izvori radne snage za rumunske kompanije.

Nekada su nadničili u Srbiji, a sad moraju da uvoze radnu snagu iz Vijetnama i NepalaRumunska vlada će povećati kvote za zapošljavanje stranih radnika koji nisu iz EU za 50 odsto, što znači da će biti odobreno 30.000 radnih dozvola.

Razlog je navodno veća potražnja lokalnih kompanija za radnicima koje tvrde da su pogođene krizom radne snage.

Poslodavci tvrde da je teže nego ikada da se pronađu novi radnici u Rumuniji u sektorima kao što su građevinski radovi ili brodogradnja, zbog čega žele da dovedu strane radnike, piše Business Review, a prenosi Nova ekonomija.

Vlada je planirala da ove godine izda 13.500 radnih dozvola, ali je u januaru odlučila da podigne broj na 20.000.

Tokom poslednjih nekoliko godina, Kina i Turska bile su dve vodeće zemlje odakle u Rumuniju stižu radnici migranti.

Međutim, Vijetnam, Šri Lanka, Indija i Nepal sada mogu postati glavni izvori radne snage za rumunske kompanije.

"Dovođenje stranih radnika je jedina kratkoročna opcija za Rumuniju, jer su polovina nezaposlenih alkoholičari i nisu sposobni za rad", izjavio je Dragos Anastasiu, vlasnik Eurolines grupe.

Ministarstvo rada tvrdi da je na raspolaganju skoro 60.000 radnih mesta, a kompanije koje ih nude nikada ne pronalaze radnike.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik