Više nije moguće automatski produžiti korišćenje kreditne kartice jer većina banaka od klijenta zahteva potvrdu o prosečnim zaradama i izveštaj Kreditnog biroa. Karticu imam tri godine i do sada sam je produžila samo tako što mi je banka javila kada da dođem po novu. Ovaj put dobila sam obaveštenje da je potrebno da donesem potvrdu o proseku poslednje tri zarade, kao i moj pristanak da banka može da povuče izveštaj Kreditnog biroa, priča Stojanka Milić iz Zemuna. To znači da banke neće odobravati produženje korišćenja kartica građanima koje su u međuvremenu ostali bez posla. Razlog za pooštravanje uslova je taj što raste broj nenaplativih kredita, a ovo je način da se rizik smanji. Banke su u obavezi da najmanje jednom u toku godine provere kreditnu sposobnost klijenata koji su korisnici njihovih kreditnih kartica, a u skladu sa važećom zakonskom regulativom. S obzirom na to da u toku godine može doći do povećanja ili smanjenja primanja klijenata ili dodatnih kreditnih zaduženja, samim tim i visina odobrenog kreditnog limita može biti korigovana, kažu u Unikredit banci.
Više nije moguće automatski produžiti korišćenje kreditne kartice jer većina banaka od klijenta zahteva potvrdu o prosečnim zaradama i izveštaj Kreditnog biroa.
Karticu imam tri godine i do sada sam je produžila samo tako što mi je banka javila kada da dođem po novu. Ovaj put dobila sam obaveštenje da je potrebno da donesem potvrdu o proseku poslednje tri zarade, kao i moj pristanak da banka može da povuče izveštaj Kreditnog biroa, priča Stojanka Milić iz Zemuna.
To znači da banke neće odobravati produženje korišćenja kartica građanima koje su u međuvremenu ostali bez posla. Razlog za pooštravanje uslova je taj što raste broj nenaplativih kredita, a ovo je način da se rizik smanji.
"Banke su u obavezi da najmanje jednom u toku godine provere kreditnu sposobnost klijenata koji su korisnici njihovih kreditnih kartica, a u skladu sa važećom zakonskom regulativom. S obzirom na to da u toku godine može doći do povećanja ili smanjenja primanja klijenata ili dodatnih kreditnih zaduženja, samim tim i visina odobrenog kreditnog limita može biti korigovana",kažu u Unikredit banci.
U Erste banci ističu da nakon što istekne rok na koji je kartica izdata, a ukoliko nema kašnjenja u otplati i ako je starosni kriterijum i dalje zadovoljen, nova kartica se naručuje po automatizmu.
"Novi izveštaj Kreditnog biroa se traži samo ako klijent želi da promeni limit po kartici ili mesečni procenat otplate, pa u tom slučaju treba sve ponovo izračunati", kažu u ovoj banci.