Nema zamene za oteto

Bez autora
Sep 05 2011

Nacrt zakona o vraćanju imovine i obeštećenju biće usvojen na vanrednoj sednici Vlade Srbije, u utorak. Ovaj dokument biće u utorak predstavljen javnosti, a u skupštinskoj proceduri će se naći u redovnom postupku i početak rasprave se očekuje za dve nedelje. I konačna verzija Nacrta, uz naturalnu restituciju i finansijsko obeštećenje, nije predvidela i mogućnost supstitucije odnosno zamene oduzete nekom drugom imovinom. Radna verzija Nacrta zakona prošla je javnu raspravu i u konačnoj verziji našlo se mnogo novina. Ono što je najvažnije, povećan je broj nepokretnosti koje će se ranijim vlasnicima vratiti u naturi. Kada je reč o rezidencijalnim objektima, predmet restitucije ne mogu biti samo ona zdanja koje koriste Vlada Srbije, predsednik i Skupština Srbije. Neće se vraćati ni objekti koje sada koriste ambasade, ali to ne važi i za sve ostale zgrade, koje su u nadležnosti „Diposa“. Takođe, može u naturi da se vrati imovina koja je predmet konverzije ako se taj postupak ne završi u zakonom predviđenom roku. I imovina koja je data u dugoročni zakup takođe će biti predmet povraćaja u naturi, samo što će zakupac umesto državi kiriju plaćati novom-starom vlasniku. Isto važi i za poljoprivredno zemljište pod dugogodišnjim zasadima.

Nema zamene za otetoNacrt zakona o vraćanju imovine i obeštećenju biće usvojen na vanrednoj sednici Vlade Srbije, u utorak, potvrdio je za „Novosti“ Goran Radosavljević, državni sekretar u Ministarstvu finansija i šef radne grupe za izradu zakona.

Ovaj dokument biće u utorak predstavljen javnosti, a u skupštinskoj proceduri će se naći u redovnom postupku i početak rasprave se očekuje za dve nedelje. I konačna verzija Nacrta, uz naturalnu restituciju i finansijsko obeštećenje, nije predvidela i mogućnost supstitucije odnosno zamene oduzete nekom drugom imovinom.

Radna verzija Nacrta zakona prošla je javnu raspravu i u konačnoj verziji našlo se mnogo novina, ističe Radosavljević. Ono što je najvažnije, povećan je broj nepokretnosti koje će se ranijim vlasnicima vratiti u naturi.

- Kada je reč o rezidencijalnim objektima, predmet restitucije ne mogu biti samo ona zdanja koje koriste Vlada Srbije, predsednik i Skupština Srbije - objašnjava Radosavljević.

- Neće se vraćati ni objekti koje sada koriste ambasade, ali to ne važi i za sve ostale zgrade, koje su u nadležnosti „Diposa“. Takođe, može u naturi da se vrati imovina koja je predmet konverzije ako se taj postupak ne završi u zakonom predviđenom roku.

Radosavljević kaže da će i imovina koja je data u dugoročni zakup takođe biti predmet povraćaja u naturi, samo što će zakupac umesto državi kiriju plaćati novom-starom vlasniku. Isto važi i za poljoprivredno zemljište pod dugogodišnjim zasadima.

- Konačnom verzijom Nacrta predviđeno je formiranje Agencije za restituciju - navodi Radosavljević.

- Postupak prijavljivanja i vraćanja imovine biće efikasniji u odnosu na rešenje koje je bilo predviđeno radnom verzijom Nacrta, jer smo tokom javne rasprave došli do boljih solucija. Za onu imovinu koja ne može da se vrati u naturi predviđeno je milijardu evra, i to je finansijsko obeštećenje kroz obveznice koje će biti nominovane u evrima, a predviđena je i godišnja kamata od dva odsto.

Porodica Karađorđević ima pravo na obeštećenje, jer dvorski kompleks na Dedinju ni po konačnoj verziji Nacrta neće biti vraćen u naturi.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik