Neophodna nova znanja

Bez autora
Jan 10 2011

Radnici "Zastave", koji su se odlučili za prekvalifikaciju, neophodno je da steknu znanja iz oblasti informacionih tehnologija. U Zastavinoj fabrici automobila u Kragujevcu nastavljeno je prijavljivanje radnika za odlazak iz fabrike uz socijalni program. Oko 50 preostalih otpuštenih radnika fabrike "Zastava", koji su bili sprečeni da to učine 4. i 5. januara, izjasniće se danas o socijalnom programu. Na tekuće račune oko 1.400 bivših radnika otpremnine su već uplaćene. Od jutros se javljaju radnici koji su bili sprečeni da se prijave do sada, a i narednih dana moći će da se jave radnici koji iz objektivnih razloga to ne učine danas. Najveći broj radnika fabrike "Zastava" koji su se odlučili za prekfalifikaciju i dokfalifikaciju ima završenu srednju školu, pa je neophodno da steknu znanja iz oblasti informacionih tehnologija kao i poznavanje stranih jezika.

Neophodna nova znanjaRadnici "Zastave", koji su se odlučili za prekvalifikaciju, neophodno je da steknu znanja iz oblasti informacionih tehnologija, rekao direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Dejan Jovanović, RTS-u. Izjašnjavanje o socijalnom programu i danas.

U Zastavinoj fabrici automobila u Kragujevcu nastavljeno je prijavljivanje radnika za odlazak iz fabrike uz socijalni program. Oko 50 preostalih otpuštenih radnika fabrike "Zastava", koji su bili sprečeni da to učine 4. i 5. januara, izjasniće se danas o socijalnom programu.

Na tekuće račune oko 1.400 bivših radnika otpremnine su već uplaćene.

Direktorka Direkcije za kadrovske poslove fabrike Margita Gavrilović rekla je agenciji Beta da se od jutros javljaju radnici koji su bili sprečeni da se prijave do sada, kao i da će i narednih dana moći da se jave radnici koji iz objektivnih razloga to ne učine danas.

Gostujući u Dnevniku RTS-a, direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Dejan Jovanović rekao je da najveći broj radnika fabrike "Zastava" koji su se odlučili za prekfalifikaciju i dokfalifikaciju ima završenu srednju školu, pa je neophodno da steknu znanja iz oblasti informacionih tehnologija kao i poznavanje stranih jezika.

"Prekvalifikacija je vid aktivne politike zapošljavanja. Malo veći problem predstavljaju mašinski inžinjeri, jer su to manje tražena zanimanja, dok su na tržištu rada trenutno najtraženiji stručnjači iz oblasti informacionih tehnologija, računarstva i finansija", rekao je Jovanović.

Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje istakao je da očekuje da će 2011. godina biti povoljnija godina za zapošljavanje u odnosu na prethodnu, prvenstveno zbog zakona o neformalnom obrazovanju koji treba da se usvoji, više sredstava koji će se izdvojiti za zapošljavanje osoba sa invaliditetom, kao i zbog rasta domaćih proizvoda i više ulaganja stranih investitora.

Prošle nedelje 910 radnika  fabrike "Zastava" odlučilo se za dokvalifikaciju i prekvalifikaciju, odnosno dodatno obrazovanje ili promenu zanimanja što je već dugo trend u Evropi.

Socijalni program koji je ponudilo Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja, predviđa otpremninu od 300 evra po godini radnog staža i odlazak na tržište rada u naredne dve godine uz mogućnost prekvalifikacije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik