Nijedan električar vam to neće reći: Ako noću uradite ovo, uštedećete na računima za struju

Bez autora
Dec 03 2019

Tokom zimskih dana mnogi građani koji se greju na struju imaju glavobolje zbog uvećanih računa. Struja je od 1. decembra poskupela za 3,9 odsto, ali uz pomoć malih trikova ovo poskupljenje proći će neosetno. Iako mislimo da se na sijalicama i osvetljenju stana ne troši mnogo, ipak se i ovde može uštedeti i to korišćenjem štedljivih sijalica koje troše neuporedivo manje struje od običnih sijalica. Osim što manje troše i traju znatno duže. Na osvetljenju se može uštedeti i tako što se u prostorijama u kojima niko ne boravi, gasi svetlo. Kod nas se puno domaćinstava greje na struju, a sve je zastupljenije tzv. etažno grejanje na struju koje nije nimalo jeftino.

Nijedan električar vam to neće reći: Ako noću uradite ovo, uštedećete na računima za strujuTokom zimskih dana mnogi građani koji se greju na struju imaju glavobolje zbog uvećanih računa. Struja je od 1. decembra poskupela za 3,9 odsto, ali uz pomoć malih trikova ovo poskupljenje proći će neosetno.

Iako mislimo da se na sijalicama i osvetljenju stana ne troši mnogo, ipak se i ovde može uštedeti i to korišćenjem štedljivih sijalica koje troše neuporedivo manje struje od običnih sijalica. Osim što manje troše i traju znatno duže.

Na osvetljenju se može uštedeti i tako što se u prostorijama u kojima niko ne boravi, gasi svetlo.

Kod nas se puno domaćinstava greje na struju, a sve je zastupljenije tzv. etažno grejanje na struju koje nije nimalo jeftino. Stara dobra termoakumulaciona peć je odlično rešenje, jer može da se napuni noću, za vreme jeftinije tarife.

Najbolji trik pomoću kojeg možete uštedeti

Jeftina struja može da se iskoristi i na još jednom kućnom aparatu. Naravno, reč je o veš mašini koju bi valjalo uključivati posle ponoći, što nije teško budući da većina veš mašina sada pruža mogućnost da sami biramo kada će početi da radi. Uključivanjem veš mašina noću, može dosta da se uštedi, pošto one rade bar tri, četiri puta nedeljno, a u porodicama sa preko pet članova i češće.

Puna kada tople vode je naravno najprimamljiviji način kupanja. Ali i najviše košta. Znatno manje struje na zagrevanje vode, se potroši ukoliko se tuširamo, nego ako punimo kadu toplom vodom.

I u kuhinji, dok se kuva ručak, može da se uštedi struja. Potrebno je samo da se stavi poklopac na šerpu dok se kuva. Potrošnja struje se na taj način smanjuje za desetak procenata.

Nije svejedno ni kako se pegla veš. Manje struje će se potrošiti ako se odjednom ispegla dosta veša, nego ako se ista količina pegla u nekoliko navrata.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik