"Nisan lif" štedi novac i čuva prirodu

Bez autora
Apr 08 2010

Ofanziva "nisan lifa", prvog serijskog električnog automobila na Evropu, trebalo bi da vrhunac dostigne 2013, kada će početi proizvodnja u fabrici u Sanderlendu. Nisan je do sada objavio cene samo za japansko i američkog tržište, iako će prodaja u Evropi startovati do kraja godine. "List" je automobil s nultom emisijom štetnih gasova, koji za pogon koristi elektromotor u kombinaciji s litijum-jonskim baterijama (pune se na kućnu utičnicu). Spada u segment kompaktnih automobila, koji su i najtraženiji na tržištu, a s jednim punjenjem baterija može da pređe do 160 kilometara. Priključak za punjenje baterija nalazi se u "nosu". Dugačak je 4,44 metra i sa međuosovinskim rastojanjem od 2,7 metara pruža dovoljno komfora za petoro odraslih putnika. Kupcima u Japanu ponuđen je za 40.600 dolara, što, svakako, nije malo novca. Međutim, japanska vlada kupovinu "zelenih" vozila dotira sa 8.300 dolara. "Lif" je tako jeftiniji od glavnog konkurenta, "micubiši i-MiEV-a", ali je gotovo duplo skuplji od traženog hibrida "tojote prijusa"...

"Nisan lif" štedi novac i čuva prirodu

Ofanziva "nisan lifa", prvog serijskog električnog automobila na Evropu, trebalo bi da vrhunac dostigne 2013, kada će početi proizvodnja u fabrici u Sanderlendu. Nisan je do sada objavio cene samo za japansko i američkog tržište, iako će prodaja u Evropi startovati do kraja godine.

"List" je automobil s nultom emisijom štetnih gasova, koji za pogon koristi elektromotor u kombinaciji s litijum-jonskim baterijama (pune se na kućnu utičnicu). Spada u segment kompaktnih automobila, koji su i najtraženiji na tržištu, a s jednim punjenjem baterija može da pređe do 160 kilometara. Priključak za punjenje baterija nalazi se u "nosu". Dugačak je 4,44 metra i sa međuosovinskim rastojanjem od 2,7 metara pruža dovoljno komfora za petoro odraslih putnika. 

Kupcima u Japanu ponuđen je za 40.600 dolara, što, svakako, nije malo novca. Međutim, japanska vlada kupovinu "zelenih" vozila dotira sa 8.300 dolara. "Lif" je tako jeftiniji od glavnog konkurenta, "micubiši i-MiEV-a", ali je gotovo duplo skuplji od traženog hibrida "tojote prijusa". Amerikanci do "nisan lifa", takođe uz dotiranje države (7.500 dolara), mogu da dođu za 25.280 dolara (oko 19.000 evra). Vozači u SAD će morati da doplate i 2.200 dolara za punjač koji ne spada u standardnu opremu. U narednih nekoliko meseci trebalo bi da bude poznata i cena za evropsko tržište, koja bar na početku neće biti niža od one u Japanu i Severnoj Americi. Pretpostavlja se da će "lif" koštati oko 25.000 evra. Prednarudžbine se već primaju, a prvi automobili se na ulicama očekuju do decembra. 

Stručnjaci japanskog proizvođača su izračunali da će kupac "lifa" za šest godina, ako prelazi 1.000 kilometara mesečno, potrošiti 1.000 dolara na račun za struju, uz, naravno, nultu emisiju štetnih gasova. Poređenja radi, klasičan benzinski automobil svog vlasnika za šestogodišnje korišćenje košta sedam puta više, pri čemu će u vazduh izbaciti deset tona udljen-dioksida.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik