Nova kuća za mesec dana, 500 evra po kvadratu

Bez autora
Apr 17 2013

Patent za izgradnju svih vrsta objekata kompanije "Kvatro hauziz" (Quattro Houses), koji je promovisan danas na Međunarodnom sajmu građevinarstva u Beogradu, pokazao je da je, uz poštovanje principa energetske efikasnosti, kuću moguće izgraditi za mesec dana za 500 evra po kvadratu - po sistemu ključ u ruke. Autor patenta Jovan Nikolić je pronašao inovativno rešenje za izbegavanje termalnih mostova, rasipnika energije i uzročnika stvaranja vlage, kondenzacije i buđi. Objekti ove kompanije postižu visoku energetsku efikasnost i štede energiju i do 80 odsto. Gradi se veoma brzo, pa je tako sedmospratnu zgradu moguće izgraditi za 90 dana, a kuću od 100 metara kvadratnih za trideset dana.

Nova kuća za mesec dana, 500 evra po kvadratuPatent za izgradnju svih vrsta objekata kompanije "Kvatro hauziz" (Quattro Houses), koji je promovisan danas na Međunarodnom sajmu građevinarstva u Beogradu, pokazao je da je, uz poštovanje principa energetske efikasnosti, kuću moguće izgraditi za mesec dana za 500 evra po kvadratu - po sistemu ključ u ruke.

Autor patenta Jovan Nikolić rekao je danas Tanjugu da je pronašao inovativno rešenje za izbegavanje termalnih mostova, rasipnika energije i uzročnika stvaranja vlage, kondenzacije i buđi.

Objekti ove kompanije, kako je naveo, postižu visoku energetsku efikasnost i štede energiju i do 80 odsto.

Gradi se veoma brzo, pa je tako sedmospratnu zgradu moguće izgraditi za 90 dana, a kuću od 100 metara kvadratnih za trideset dana.

"Deset godina se spremamo za predstavljanje srpskoj javnosti. Sedam godina je trajalo istraživanje na primarnim elementima patenta, a tri godine smo prevazilazili problem termodinamike kako bi postigli održivost prosečne cene gradnje od 500 evra po kvadratu - ključ u ruke. Novina u prefabrikovanim betonskim panelima je u termoizolaciji, koja je neprekinuta i hermetički zatvorena", rekao je Nikolić.

Nikolić je dobitnik nagrade Lafarža za jedan od najboljih projekata u oblasti inovativne gradnje u Evropi.

Ministar bez portfelja Sulejman Ugljanin posetio je danas štand ove kompanije na Beogradskom sajmu i tom prilikom rekao da je jedan takav patent za ponos, dodajući da su na ovaj način izgrađeni objekti zasnovani na svetskim dostignućima znanja iz oblasti građevine.

Prema njegovim rečima, ovakvi patenti mogu biti i šansa za nerazvijene opštine u našoj zemlji, jer pružaju mogućnost da se objekti izgrade po povoljnoj ceni i u kratkom roku.

"Kao ministar sam bio ponosan kada je naša delegacija, u kojoj je bio i Jovan Nikolić, tokom nedavne posete Iraku ukazala na nedostatke koji postoje u njihovom građevinarstvu i što smo im kao zemlja zahvaljujući Q sistemu ponudili tehnologiju dostojnu svetskog vrha. Ova tehnologija predstavlja veliku šansu i za razvoj nerazvijenih opština naše zemlje, jer omogućava brzu izgradnju poslovnih objekata po povoljnoj ceni", istakao je Ugljanin.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik