Nove oznake na gumama obavezne i za kamione

Bez autora
May 24 2020

Gume će se od 1. maja 2021. preciznije obeležavati, piše trans.info. Nove oznake koje su poslanici u Evropskom parlementu odobrili ove nedelje, ne samo što će pružati više informacija potrošačima, već će biti i vidljivije. To će omogućiti izbor energetski efikasnijeg modela.

Ono što je posebno važno, nove oznake postaće obavezne i za gume za teška teretna vozila koje trenutno nisu obuhvaćene takvim propisima.

Oznake bi trebalo da uzmu u obzir parametre kao što su efikasnost potrošnje goriva, prianjanje na mokroj podlozi i nivo buke kako bi kupci mogli da izaberu one koje su sigurnije, ekonomičnije i tiše.

Pneumatici, uglavnom zbog otpora kotrljanja, čine 20-30 odsto potrošnje goriva vozila prenosi Pluton logistics.

Kako je saopšteno iz Evropskog parlamenta, novi sistem može pomoći u smanjenju emisija CO2 u vrednosti od 10 miliona tona godišnje.

U skladu sa uredbom EU, od maja 2021. godine oznake na gumama obuhvataće informacije o uticaju guma na potrošnju goriva (otpor kotrljanja) na lestvici od A (manja potrošnja) do B, C, D do E (veća potrošnja). Trenutna lestvica kreće se od A do G.

Slično tome, kada je u pitanju prianjanje na mokroj podlozi, gume će biti ocenjivane na lestvici od A (više prianjanja) do E (manje prianjanja) – trenutna lestvica ide od A do G. Prosečna vrednost spoljne buke koju guma proizvodi tokom vožnje takođe će biti promenjena. Oznake će takođe sadržavati simbole koji označavaju prianjanje na snežnim i ledenim putevima, a biće promenjen i dizajn oznaka.

Uredba predviđa i nove parametre – kilometražu i habanje guma, koji će biti uvedeni čim odgovarajući načini njihovog merenja postanu dostupni.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik