Nove vozačke dozvole u EU

Bez autora
Jan 27 2013

Od 19. januara 2013. godine, sve nove vozačke dozvole izdate u EU biće u obliku kreditne kartice, u standardnom evropskom formatu i strožije sigurnosne zaštite. Ovakva vozačka dozvola postupno će, najkasnije do 2033. godine, zameniti stotinak ili više papirnatih i plastičnih modela koje širom Evropske unije koristi više od 300 miliona vozača. Na ovaj način stvoreni su uslovi za olakšano prekogranično putovanje, za bezbednije puteve, sprečavanje falsifikovanja vozačkih dozvola, a rešiće se i problem vozača koji imaju zabranu u jednoj, a pokušavaju da dobiju dozvolu u drugoj zemlji. Nova pravila se posebno odnose na motocikliste, uz uvođenje novih kategorija vozila, uključujući i posebnu kategoriju mopeda. Od sada će, za ovu kategoriju, biti obavezno polaganje teorijskog testa u svim EU državama. Prioritet postaje podizanje standarda obuke, širom EU, odnosno oblast u kojoj, po njemu, FIA klubovi mogu da igraju važnu ulogu. Centri za obuku vozača moraće da imaju kvalifikovane instruktore sa potrebnim nivoom znanja i obaveznim periodičnim stručnim usavršavanjima.

Nove vozačke dozvole u EUOd 19. januara 2013. godine, sve nove vozačke dozvole izdate u EU biće u obliku kreditne kartice, u standardnom evropskom formatu i strožije sigurnosne zaštite.

Ovakva vozačka dozvola postupno će, najkasnije do 2033. godine, zameniti stotinak ili više papirnatih i plastičnih modela koje širom Evropske unije koristi više od 300 miliona vozača.

Gospodin Jacob Bangsgaard, generalni direktor Svetske automobilske federacije - FIA Regije I je izjavio da su na ovaj način stvoreni uslovi za olakšano prekogranično putovanje, za bezbednije puteve, sprečavanje falsifikovanja vozačkih dozvola, a rešiće se i problem vozača koji imaju zabranu u jednoj, a pokušavaju da dobiju dozvolu u drugoj zemlji.

Nova pravila se posebno odnose na motocikliste, uz uvođenje novih kategorija vozila, uključujući i posebnu kategoriju mopeda. Od sada će, za ovu kategoriju, biti obavezno polaganje teorijskog testa u svim EU državama.

Gospodin Bangsgaard je istakao da prioritet postaje podizanje standarda obuke, širom EU, odnosno oblast u kojoj, po njemu, FIA klubovi mogu da igraju važnu ulogu. Centri za obuku vozača moraće da imaju kvalifikovane instruktore sa potrebnim nivoom znanja i obaveznim periodičnim stručnim usavršavanjima.

Uslove za dobijanje vozačke dozvole možete pronaći ovde.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik