Novi konkursi u oblasti zapošljavanja

Bez autora
Mar 07 2011

U oblasti zapošljavanja na teritoriji Vojvodine će u ovoj godini, preko programa koji će biti sprovedeni na svim nivoima, od republičkog, preko pokrajinskog do lokalnih samouprava, biti plasirano 1,95 milijardi dinara. Na taj način, biće subvencionisano oko 20 hiljada radnih mesta. Raspisivanje novih javnih poziva se već treću godinu doprinosi ostvarivanju aktivnih mera zapošljavanja Vlade Vojvodine i Akcionog plana za zapošljavanje u Vojvodini za 2011. Danas su prestavljena dva nova konkursa Pokrajinskog sekretarijata za rad, zapošljavanje i ravnopravnost polova i to konkurs za dodelu subvencija poslodavcima za otvaranje novih radnih mesta i konkurs nezaposlenim licima za subvencije za samozapošljavanje. Ovi javni pozivi biće objavljeni 8. marta u novosadskom "Dnevniku", listu Nacionalne službe za zapošljavanje "Poslovi" i na sajtu Pokrajinskog sekretarijata za rad, zapošljavanje i ravnopravnost polova.

Novi konkursi Pokrajinskog sekretarijata za rad, zapošljavanje i ravnopravnost polovaU oblasti zapošljavanja na teritoriji Vojvodine će u ovoj godini, preko programa koji će biti sprovedeni na svim nivoima, od republičkog, preko pokrajinskog do lokalnih samouprava, biti plasirano 1,95 milijardi dinara. Na taj način, biće subvencionisano oko 20 hiljada radnih mesta.

Raspisivanje novih javnih poziva se već treću godinu doprinosi ostvarivanju aktivnih mera zapošljavanja Vlade Vojvodine i Akcionog plana za zapošljavanje u Vojvodini za 2011.

Danas su prestavljena dva nova konkursa Pokrajinskog sekretarijata za rad, zapošljavanje i ravnopravnost polova i to konkurs za dodelu subvencija poslodavcima za otvaranje novih radnih mesta i konkurs nezaposlenim licima za subvencije za samozapošljavanje.

Ovi javni pozivi biće objavljeni 8. marta u novosadskom "Dnevniku", listu Nacionalne službe za zapošljavanje "Poslovi" i na sajtu Pokrajinskog sekretarijata za rad, zapošljavanje i ravnopravnost polova. Za ove namene sekretarijat ima na raspolaganju 200 miliona dinara. Sredstva će biti raspodeljena po ovim konkursima shodno zahtevima i interesovanjima nezaposlenih lica i poslodavaca u Vojvodini. Konkurs će trajati dok bude sredstava.

Subvencija za samozapošljavanje dodeljuje se nezaposlenom licu u jednokratnom iznosu od 160 hiljada dinara, radi obavljanja novoregistrovane delatnosti na teritoriji Vojvodine. Finansijska sredstva su bespovratna, a korisnik je dužan da registrovanu delatnost obavlja najmanje godinu dana i da redovno uplaćuje doprinose za obavezno socijalno osiguranje. Novina je da se odobravaju subvencije i za otvaranje privrednih subjekata i u oblasti trgovine.

Kao i prethodne dve godine, kod ovog javnog poziva postoje dva cilja. Prvi cilj je da se pokuša da što veći broj ili svako radno mesto koje se u Vojvodini otvori podstakne novčanim sredstvima, koja zaista predstavljaju samo jednu stimulaciju. Drugi cilj je da će svaki strani i domaći investitor koji u Vojvodini želi da otvori neki novi pogon, novo preduzeće, novu proizvodnju, moći da računa da će svako novo radno mesto biti stimulisano sa 130.000 dinara. Ukoliko se zapošljava osoba starija od 50 godina, obezbeđen je dodatak na subvenciju u iznosu od 20 hiljada dinara, tako da ukupan iznos subvencije za ova lica iznosi 150 hiljada dinara.

Druga, izuzetno značajna novina u ovom konkursu, odnosi se na to da su prvi put primenjeni instrumenti socijalnog dijaloga u ovakvom jednom konkursu. Naime, uvažena je molba sindikata da se kod ovakvih konkursa poštuje i ponašanje poslodavca u oblasti socijalnog dijaloga, odnosno da se vrednuje činjenica da li se u firmi poštuju prava zaposlnih ljudi, da li postoji  zaključen kolektivni ugovor kojim se garantuju zakonska prava zaposlenih.

U ovom konkursu poslodavac mora, između ostale dokumentacije, da dostavi i izjavu da li postoji zaključen kolektivni ugovor. Pored toga, u slučaju da više poslodavaca ispunjava iste kriterijume, prednost u dodeli subvencije imaće onaj poslodavac kod kog postoji potpisan kolektivni ugovor.

U 2011. godini će na tržište rada za mere i programe aktivne politike u oblasti zapošljavanja, iz Nacionalne službe za zapošljavanje biti usmereno 966 miliona dinara. AP Vojvodina će izdvojiti 200 miliona dinara, a Ministarstvo ekonomije je donelo odluku će taj program podržati sa još 199 miliona dinara. Iz republičkog fonda za zapošljavanje invalida, oko 270 miliona dinara će biti usmereno na tržište rada u Vojvodini i za zapošljavanje osoba sa invaliditetom. Republika će podržati i programe koje u ovoj oblasti sprovode lokalne samouprave. 

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik