Novi modeli osvajaju tržište

Bez autora
Mar 06 2011

Prošle godine prodato je 12 miliona automobila više nego 2009. godine. Nemci nemaju problema da plasiraju automobile na tržište, ali prodaja opada u Francuskoj, Nemačkoj i Italiji. "Fijat" beleži pad prodaje od 30 odsto na evropskom tržištu, ali američki koncern "Krajsler" od skora deo "Fijata" prodaje u Americi bolje nego prethodnih godina. Novi model će, iako u manjem obimu, biti sklapan od februara 2012. godine. Od aprila prestaje proizvodnja "punta" u Kragujevcu, a potom će se šest meseci pripremati proizvodnja nova dva modela, "lanča muza" i "fijat idea". To će biti potpuno novi modeli i proizvodiće se u Kragujevcu u seriji od 50.000 do 70.000 primeraka godišnje.

Novi modeli osvajaju tržišteTržište automobila u svetu doživelo procvat u 2010. godini, što se predviđa i za ovu. Za februar 2012. godine u Kragujevcu najavljena montaža modela "lanča muza" i "fijat idea". "Mercedes" otvara dve nove fabrike u Nemačkoj. Be-Em-Ve priprema vozilo čiji je pogon sto odsto električni.

Prošle godine prodato je 12 miliona automobila više nego 2009. godine. Nemci nemaju problema da plasiraju automobile na tržište, ali prodaja opada u Francuskoj, Nemačkoj i Italiji.

"Fijat" beleži pad prodaje od 30 odsto na evropskom tržištu, ali američki koncern "Krajsler" od skora deo "Fijata" prodaje u Americi bolje nego prethodnih godina.

RTS nezvanično saznaje da će novi model, iako u manjem obimu, biti sklapan od februara 2012. godine.

Od aprila prestaje proizvodnja "punta" u Kragujevcu, a potom će se šest meseci pripremati proizvodnja nova dva modela, "lanča muza" i "fijat idea". To će biti potpuno novi modeli i proizvodiće se u Kragujevcu u seriji od 50.000 do 70.000 primeraka godišnje.

Posle razlaza sa "Krajslerom", "Mercedes" je ove godine u januaru prodao 30 odsto više automobila nego lane. Najtraženiji su najluksuzniji modeli.

"Zahvaljujući povećanoj potražnji Mercedes će ove godine otvoriti dve nove fabrike u Nemačkoj, gde ćemo kroz program Vlade zaposliti oko 15.000 radnika. Najveće operacije su nam usmerene na kinesko tržište", kaže Andrejas Binder iz "Mercedes Benca".

Sa tri litra benzina 800 kilometara

U Be-Em-Veu će 2013. godine izbaciti novu seriju automobila nazvanu "i", što u prevodu znači električni, inteligentni i informacioni Be-Em-Ve "i" za 21. vek.

"Pripremamo automobil koji će sa svega tri litra benzina moći da pređe skoro 800 kilometara, čiji je pogon sto odsto električni, po gradu vozi na elektriku, a van grada koristi mali motor kao agregat", kaže Hofrman Šekler iz Be-Em-Vea.

Stručnjaci procenjuju da će 2011. godine biti proizvedeno i prodato čak osam miliona automobila više i da će svaki treći automobil 2015. godine u Evropi biti na hibridni ili električni pogon.

Dogodine, francuska vlada u svim većim gradovima obezbediće punktove gde će se elektromobili besplatno puniti i parkirati.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik