Novi talas poskupljenja

Bez autora
Apr 18 2011

Cene za sada miruju, ali već za dve nedelje očekuje se poskupljenje nekih mesnih prerađevina, testenina, konzervi, supa, piva, slatkiša, kozmetike i kućne hemije, i to od dva do 20 odsto. Građani kažu da se već godinama muče i da se moraju odreći mnogih stvari koje su ranije sebi mogli priuštiti, ali se nadaju da će biti bolje. Da bi se kupio kilogram šećera, u januaru se prosečno radilo oko 25 minuta, za litar jogurta oko 27, a za litar ulja gotovo 45 minuta. Stručnjaci tvrde da povećanje penzija i plata u javnom sektoru neće doneti rast standarda. Povećanje penzija i plata u javnom sektoru neće doneti rast standarda, budući da je ono identično rastu inflacije u poslednja tri meseca. Za državu ovo znači povećanje izdataka od dve i po milijarde dinara mesečno, što će podstaći tražnju i vršiti pritisak na inflaciju.

Novi talas poskupljenjaOd 1. maja, prehrambeni proizvodi i kućna hemija skuplji do 20 odsto. Vlada najavljuje nove mere za smirivanje cena nekih prehrambenih proizvoda.

Cene za sada miruju, ali već za dve nedelje očekuje se poskupljenje nekih mesnih prerađevina, testenina, konzervi, supa, piva, slatkiša, kozmetike i kućne hemije, i to od dva do 20 odsto.

Građani kažu da se već godinama muče i da se moraju odreći mnogih stvari koje su ranije sebi mogli priuštiti, ali se nadaju da će biti bolje.

Da bi se kupio kilogram šećera, u januaru se prosečno radilo oko 25 minuta, za litar jogurta oko 27, a za litar ulja gotovo 45 minuta.

Stručnjaci tvrde da povećanje penzija i plata u javnom sektoru neće doneti rast standarda.

Ekonomista Goran Nikolić kaže da povećanje penzija i plata u javnom sektoru neće doneti rast standarda, budući da je ono identično rastu inflacije u poslednja tri meseca.

"Za državu ovo znači povećanje izdataka od dve i po milijarde dinara mesečno, što će podstaći tražnju i vršiti pritisak na inflaciju", rekao je Nikolić.

Da bi se zaštitio standard, resorno ministarstvo priprema nove mere za koje se očekuje da će dovesti do stagnacije cena nekih prehrambenih proizvoda.

Državni sekretar Ministarstva poljoprivrede i trgovine Ljubiša Dimitrijević kaže da se jedna mera odnosi na povećanje stočarske proizvodnje.

"Subvencionim kreditima ćemo povećati obim i kvalitet proizvoda na domaćem tržištu i, svakako, povećanjem ponude doći će i do stagnacije cena tog veoma bitnog proizvoda za životni standard našeg stanovništva", naglašava Dimitrijević.

Martovske cene su, u poređenju sa istim mesecom prošle godine, povećane 14,1 odsto.

Građani sada najviše troše na hranu i bezalkoholna pića, više od 40 odsto prihoda. Slede komunalije, pa transport. Na početku godine, prosečna plata bila je 34.000 dinara. Potrošačka korpa koštala je nešto više od 53.000 dinara. Da bi se napunila, nedostajalo je oko 19.000.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik